Nagyvilág

Tovább nőtt a közlekedési káosz Európában

Valóságos közlekedési káoszt okoztak Európa-szerte a tomboló hóviharok és a rendkívüli hideg a hétvégén. A karácsony előtti rokonlátogatásokra igyekvő, vagy onnan hazafelé tartó utasok ezrei voltak kénytelenek az éjszakát reptereken, vasúti várókban vagy saját autóikban tölteni.

Nagy-Britannia legnagyobb repülőtereinek bezárása miatt járatok százai késtek vagy fel sem szálltak, emiatt utasok ezrei ragadtak a brit reptereken. A hóvihar és a rendkívüli hideg nem kímélte az autósokat és a vonattal utazókat sem. Az előrejelzések további havazásokra hívják fel az uazók figyelmét, az előrejezések szerint Anglia bizonyos részein 25 centiméternyi hó is eshet. A repülőtérzárlatok miatt ismét budapesti járatokat is törölni kellett.

A légiközlekedési helyzet vasárnap még tovább romlott, miután szinte teljesen leállt a forgalom a legnagyobb brit repülőtéren, a londoni Heathrow-n. A főváros nyugati határában fekvő légikikötőt – a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőterét – vasárnap teljesen lezárták az érkező forgalom előtt, és a menetrendben szereplő több mint hatszáz induló járat közül is mindössze hét kapott felszállási engedélyt. A Heathrow-t üzemeltető cég, a BAA szóvivője vasárnap közölte, hogy jégpáncél alakult ki a pályákon és a gurulóutakon, és a rendkívüli hidegben a hagyományos tisztítási módszerek alig érnek valamit. A brit főváros legnagyobb repterének vezetése arra kérte utasait, hogy
mindaddig ne induljanak el otthonról, amíg nem győződtek meg arról,
hogy a járatuk elindul. Azoknak az utasoknak, akik a reptéren voltak
kénytelenek éjszakázni, ételt, italt és takarókat osztottak – számolt
be a BBC. Az utasok közül vasárnap sokan már 36 órája vártak járatuk indulására az utóbbi napok folyamatos törlései miatt.

Budapest és Heathrow között a British Airways közlekedtet napi három járatot. A légitársaság utastájékoztató rendszere vasárnap délben ezek közül a délutánit és az estit töröltnek jelezte. Az első, amelynek helyi idő szerint vasárnap délelőtt 10 órakor kellett volna megérkeznie Ferihegyről, a BA vasárnap déli kiírása szerint hétfőn kora hajnalban várható.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren a járatok negyedét törölték a havas és lejegesedett kifutópályák miatt, s legkorábban helyi idő szerint délután négy óráig nem indítanak és nem fogadnak gépeket.

Járattörlések és -késések voltak Hollandia, Belgium, Dánia és Spanyolország repülőterein is. Frankfurtban a rendőrségnek kellett megnyugtatnia a repülőtéren rekedt utasokat, a Lufthansa egyik pultjánál ugyanis egy eltörölt járatra várakozó utasok összetűzésbe kerültek egy másik, menetrend szerint induló repülőgép utasaival. A rendőrség kénytelen volt a két csoportot elkülöníteni egymástól.

Déli hír szerint a legnagyobb forgalmú német légikikötőben vasárnap már 470 járatot kellett törölni. A menetrend szerint délelőtt 1329 járat indult, illetve érkezett volna Frankfurtba.
A kifutópályákról folyamatosan takarítják a havat, ám az “égi utánpótlás” szakadatlanul érkezik. A meteorológia előrejelzése szerint akár éjfélig is tarthat a havazás. Emiatt további járatok törlése várható – közölte a Fraport szóvivője. A frankfurti reptér csarnokaiban több ezer utas várakozik, egy részük már péntek óta az időjárás foglya. Az utasoknak azt tanácsolták, hogy úticéljukat próblják meg vasúton elérni.

Fennakadások vannak több más német repülőtéren is. Münchenben eddig 50, Hamburgban pedig 40 járatot töröltek a délelőtt folyamán. Zömmel olyan járatokról van szó, amelyek a havazástól leginkább érintett célállomásokra (London, Párizs, Amszterdam, Frankfurt) indultak volna. A hannoveri repülőtér egy órán át zárva volt az erős havazás miatt, de emiatt egyetlen járatot sem kellett törölni, csupán késéseket okozott a hóeltakarítás.

Szombat délután két órakor bezárt a Ferihegyi repülőtér is, délután öt óra körül azonban ismét megnyitották azt. A reptér azóta normális üzemben működik, mindkét futópályát megtisztították a hótól, de több járatot törölni kellett – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója. A Lufthansa négy, Frankfurtból induló járatot törölt a nyugat-európai időjárási helyzet miatt, és a Malév Budapestről induló gépét sem tudták fogadni. Törölni kellett a dublini gépet és a Heathrow-ról sem érkezett meg a British Airways két járata.

A Londonból Brüsszelbe, illetve Párizsba közlekedő gyorsvasúton is szigorú sebességkorlátozást kellett bevezetni, míg a Milánó és Róma valamint Firenze között közlekedő vonatok el sem indulhattak. Emiatt közel ötezer utas volt kénytelen az állomásokon várakozni. Lengyelországban, ahol idén télen már 93 ember fagyott meg, a rendkívüli hideg és az új vasúti menetrend okozott jelentős káoszt. “Több mint egy órája várakozunk egy mezőn, míg a vezetékeket rögítik a vonaton. Nincs fűtés, minden mosdó zárva van, és nem tudunk meleg italhoz sem jutni” – panaszkodott egy Varsóból induló vonat utasa.

Hollandiában az autópályákat fedő jég okozott gondot, két alagutat is kellett zárni a jég és balesetek miatt, emiatt pedig 500 kilométeres kocsisor torlódott fel. Bedugult a legjelentősebb olaszországi autópálya is, emiatt sok utazó veszteglő autójában volt kénytelen tölteni az éjszakát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik