Nagyvilág

Lukasenka tagadja, hogy 9 milliárd dolláros magánvagyona lenne

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tagadta a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott értesülést, miszerint magánvagyona 9 milliárd dollár.

“Ha megtalálják ezt a pénzt, kérem, hogy adják nekem egy százalékát, a többit pedig megtarthatják” – válaszolta újságíróknak Lukasenka vasárnap, miután leadta szavazatát Minszkben.

Fehéroroszországban vasárnap elnökválasztást tartanak, amelynek Lukasenka a legnagyobb esélyese. Helyi idő szerint délig a választásra jogosultak több mint 46 százaléka adta le voksát.

Lukasenka ugyancsak tagadta azt a WikiLeaks oldalán megjelent értesülést, hogy oroszellenes kijelentéseket tett az észt külügyminiszterrel tartott találkozóján. Leszögezte, hogy Oroszországgal kapcsolatos véleményét már többször kifejtette, ami pedig “a külföldi államokat illeti, biztosíthatom önöket, hogy nagyon óvatosan és pontosan fogalmazok bizalmas tárgyalásokon”.

Lukasenka kijelentette, hogy az orosz-fehérorosz kapcsolatok “kitűnőek”, az Egyesült Államokkal fenntartott viszony pedig “legalábbis jó lesz”. Közölte, hogy Minszk kész együttműködni az Európai Unióval, ha erre Brüsszel részéről is van fogadókészség.

Az államfő jelezte, hogy a hatóságok kizárólag a törvények keretei között lépnek fel a vasárnap estére, az urnák zárása utáni időpontra meghirdetett, ámde nem engedélyezett ellenzéki tüntetés résztvevőivel szemben. “Teljes mértékben a törvény alapján járunk el, ideértve a biztonság megőrzését. Nyugodjanak meg, nem lesz ma este senki a téren” – mondta Lukasenka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik