Nagyvilág

Irán: radikális áremelések után rendőrök őrzik az iráni utcákat

Vasárnap életbe lépett az energia- és élelmiszerárak támogatásának jelentős csökkentését előirányzó kormányrendelet, így magasba szöktek az árak.

A jegyre kapható olcsóbb benzin ára a négyszeresére nőtt. Az autósok már három hónapja készültek arra, hogy emelés lesz, részeként Mahmúd Ahmadinezsád elnök azt célzó politikájának, hogy fokozatosan elvonja a közvetlen szubvenciót az olyan alapvető szükségletektől, mint az energia, az élelem és a víz, így az éjféltől érvényes árakat komor belenyugvással fogadta a lakosság.

“Hogy boldogok-e az emberek? Hát persze, az iráni nép mindig örül a magas áraknak” – mondta egy teheráni benzinkút alkalmazottja, felhúzott szemöldökkel jelezve a szavaiban rejlő szarkazmust.

Erős rendőri jelenlét volt látható a benzinkutak körül már szombat este, amikor az államfő a televízióban bejelentette a “szubvenciós reformterv” kezdetét. De ellentétben 2007-tel, amikor zavargások törtek ki az olcsó benzin adagolásának hírére, s a dühös tiltakozók felgyújtottak több tucat töltőállomást, most eddig nem jelentettek incidenst, és nyugalom volt vasárnap is, amely pezsgő munkanap Iránban.

Teherán azt állítja, hogy évi mintegy 100 milliárd dollárt költ szubvenciókra, bár szakértők szerint ez az összeg csak 30 milliárd körül van. Az új adagolás rendszer szerint a havi 60 literes kvótát az autós literenként 40 dollárcentért veheti meg az eddig 10 cent helyett, a kvótán felüli mennyiség literje pedig mostantól 70 cent az eddigi 40 helyett.

A kormány közölte, hogy a kenyér ára “egyelőre nem emelkedik”, de a közeli hetekben várható drágulás. Az áram, a víz és a gáz díja háromszorosára-ötszörösére nő, a fogyasztástól függő skálarendszer szerint. “Akik kevesebbet fogyaszt, kevesebbet fizet” – mondta egy kormányzati illetékes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik