Nagyvilág

Káosz uralja Nagy-Britanniát

Teljes káoszba döntötte Nagy-Britanniát az évtizedek óta nem tapasztalt havazásokkal, kemény fagyokkal visszatért sarkvidéki tél. Az időjárás komoly fennakadásokat okoz a légi közlekedésben is, és budapesti járatokat is töröltek.

Szombat reggel mínusz 12-18 fok közötti hőmérsékleti mélypontokat mértek országszerte, és gyakorlatilag mindenhol sűrűn havazott. A legnagyobb hóvihar a déli országrészt érte el, beleértve Londont, ahol délelőtt hosszú ideje nem tapasztalt, kitartó havazás kezdődött.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a második legnagyobb, a fővárostól délre fekvő Gatwick szombaton sem indítani, sem fogadni nem tudott járatokat a kifutópályát borító hó és jég miatt.

Gatwickre Budapestről a Malév és az easyJet közlekedtet járatokat; ezek közül szombaton egyelőre az easyJet ferihegyi járatát törölték. A zárlat feloldásának időpontja szombaton bizonytalan volt, a repülőtér csak annyit közölt, hogy “minden a további időjárástól függ”.

Ez lett volna az idei legforgalmasabb hétvége Gatwicken, ahonnan hagyományosan a legtöbb karácsony előtti járat indul a napsütötte déltengeri üdülőhelyekre. A repülőtéren a jegyfoglalási adatok szerint szombaton és vasárnap összesen 240 ezer utas fordult volna meg. Azonban a szombati kora déli állapot szerint az aznapra tervezett 575 járat közül 150-et töröltek.

A legnagyobb londoni repülőtér, a főváros nyugati határában fekvő Heathrow szombaton működött ugyan, de ennek a légikikötőnek az első számú használója, a British Airways közölte, hogy helyi idő szerint 17 óráig – közép-európai idő szerint 18 óráig – minden járatát törölte. Ez a döntés érintette az esti ferihegyi BA-járatot is, amelyet a cég szintén törölt.

Az időjárástól a kiskereskedelem is tart. A karácsony előtti utolsó hévégén átlagosan tízmillióan keresik fel az üzleteket Nagy-Britanniában, és csak a londoni West End híres bevásárlónegyedének boltjai összesen 130 millió font, azaz 43 milliárd forint forgalmat terveztek szombatra és vasárnapra, ám a kiskereskedelmi szövetség képviselője szerint félő, hogy a nagy hideg és a havazás otthon tartja a vásárlókat.

Azok sem járnak azonban feltétlenül jól, akik az interneten próbálják megrendelni a karácsonyi ajándékot. A csomagküldő szolgálatok figyelmeztetése szerint ugyanis az útviszonyok miatt előfordulhat, hogy a megrendelt árucikkek nem érkeznek meg időben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik