Nagyvilág

Hókáosz Európában

Súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben az Európát beborító hó szombaton.

Több repülőteret le kellett zárni, Európa-szerte több száz repülőjáratot töröltek, sok helyen járhatatlanná váltak az utak és a vonatközlekedés is akadozik. Sokan az utakon és a repülőtereken töltötték az éjszakát. Az erős havazás miatt a British Airways (BA) brit légitársaság a törölte a londoni Heathrow repülőtérről induló összes járatát, közép-európai idő szerint délután hat óráig. A londoni repülőtér közben közölte, hogy az összes felszállópálya tiszta, és nyitva vannak, de az időjárás miatt komoly késésekre, és járattörlésekre kell számítani. A londoni Gatwick repülőteret délután négy óráig lezárták, amíg eltakarítják a havat.

A havazás miatt több brit autópálya is járhatatlanná vált. Anglia északnyugati részén több százan rekedtek egy autópályán éjszakára. A rendőrség azt javasolta az embereknek, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak autóval.

A Frankfurti repülőtéren nagyjából 170 járatot kellett törölni a rossz időjárás miatt szombaton. A repülőtér szóvivője közölte, hogy nagyszámú járattörlésekre, és késésekre számítanak, bár a frankfurti repülőtér szombaton már nyitva állt. Pénteken több mint ötszáz járatot kellett törölni, és nagyjából 2 500 ember rekedt éjszakára a repülőtéren.

Az amszterdami Schiphol repülőtéren, ahol nagyjából háromezer utas töltötte az éjszakát, szombaton “több tucatnyi” járatot kellett törölni. Az Eurostar vonatok csökkentett sebességgel, de közlekednek. A London, Párizs és Brüsszel között járó vonatok nagyjából egy órát késnek.

Komoly gondokat okozott a havazás Olaszországban is. A legsúlyosabb helyzet Toszkánában volt, ahol húsz centiméternyi hó esett. A havazás miatt szünetel a gyorsvonat-közlekedés a Milánó, Firenze és Róma között, és a firenzei és pizzai repülőteret is le kellett zárni. Firenze környékén több száz autó rekedt a járhatatlanná vált autópályákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik