Külföld

Fico: lejáratás volt a Malina-ügy

admin
admin

2010. 12. 18. 12:35

Robert Fico szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre.

“Ne játsszunk bújócskát. Nyilvánvaló kísérlet történt egy olyan hangulat kialakítására, hogy Szlovákiában támadják azokat az embereket, akik anyanyelvükön beszélnek” – jelentette ki a volt szlovák miniszterelnök abban az interjúban, amelyet a Sme című pozsonyi liberális napilap közölt szombaton.

Malina Hedviget négy éve, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Fico szerint viszont az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította.

A volt kormányfő nem érzi úgy, hogy a rendőrség hibázott volna az ügyben, és bírálja a sajtót. “A média nagyon ügyesen olyan képet alakított ki, mintha még mindig azt vizsgálnánk, megtörtént-e az eset. Erről már rég jogerős határozat született – nem történt meg. Most csak arról van szó, indul-e eljárás” Malina Hedvig ellen – jelentette ki Fico.

A politikus elmondta: nem tartja hibának, hogy még a hivatalos vizsgálatok befejezése előtt ő és Robert Kalinák akkori belügyminiszter nyilvánosan hazugsággal vádolta Hedviget. Fico és Kalinák akkor azt állította: bizonyítékaik vannak arra nézve, hogy Malina Hedvig hazudik, kitalálta a történetet. Helyi megfigyelők szerint a politikusok ezzel befolyásolták az ügy további menetét.

Fico azt állította: most már biztos abban, hogy akkor helyesen járt el, mert az ügyet a kormány ellen akarták felhasználni. Arra a kérdésre, ki állhatott a kormánya lejáratására irányuló állítólagos kísérlet mögött, Fico nem adott választ.

“Nem beszélek semmiféle konkrét személyről, hanem az esettel való visszaélésről. Talán történt valami, de nem úgy, ahogy azt Malina asszony leírta” – szögezte le a volt kormányfő. Robert Ficótól eltérően Rudolf Chmel, a mai szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese december elején megkövette Malina Hedviget.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott országos felmérés szerint a szlovákiai lakosság fele elégedetlen Malina Hedvig ügyének kivizsgálásával. Az ügy kivizsgálásával a megkérdezettek 21 százaléka elégedett, 29 százalékuk pedig azt állította, hogy nem érdekli az ügy.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.