Nagyvilág

Bárki lehet az Év embere

Idén a Facebook-alapító Zuckerberg, de korábban a világ internetezői, George W. Bush, Bill Gates és a magyar szabadságharcosok is megkapták a hagyományosan a Time magazin által minden decemberben odaítélt Év embere díjat. A sokat vitatott elismerés egy 1927-es tévedésből vált hagyománnyá.

A címet olyan emberek kapják, akik a hetilap szerint a legnagyobb hatást gyakorolják az emberiség életére akár jó, akár rossz értelemben. A Time magazin hivatalosan nem közöl jelöltlistákat, az Év emberét a szerkesztőség munkatársainak riportjai alapján a magazin szerkesztői választják ki. Döntésük során nem feltétlenül veszik figyelembe a bizottság ajánlását. A győztest megpróbálják titokban tartani addig, míg a decemberi szám címlapján meg nem jelenik.

Az Év embere választás hagyománya a Time egy korai tévedéséből indult el. A magazin 1927-ben nem tette címlapra Charles Lindbergh fotóját az Atlanti-óceán történelmi átrepülése után. Az év végén, egy hírszegény héten aztán kárpótolták a pilótát, és az év emberének kiáltották ki. A hagyományossá vált kitüntetés története során több ellentmondásos választás is volt. 1938-ban Adolf Hitlert, 1939-ben és 1942-ben Sztálint, 1979-ben pedig Khomeini ajatollahot találták a legméltóbbnak az elismerésre.

Az idén Mark Zuckerberget választotta a Time, de korábban számos alkalommal döntött úgy, hogy nem konkrét személynek, inkább csoportoknak, tárgyaknak vagy társadalmi folyamatokra utaló jelenségeknek ítéli a díjat.

Zuckerberg az idei választott. Korábbi címlapokért kattintson a képre!

Zuckerberg az idei választott. Korábbi címlapokért kattintson a képre!

1966-ban a 25 év alatti fiatalok nemzedékét tüntették ki, az amerikai nők lettek az év emberei 1975-ben, 1982-ben pedig „a számítógép” került a címlapra. 1956-ban az újság a magyar forradalom ismeretlen hősét választotta meg. A legnagyobb meglepetést talán a 2006-os év hozta, amikor az olvasó a saját arcát pillanthatta meg a Time magazin borítóján egy tükröződő felületben, a lap ugyanis úgy döntött, hogy mindenki az év embere, aki “az internet által formálja a digitális társadalmat”.

Az utóbbi évtizedben számos politikus és híresség kapta meg a díjat, íme hárman a legemlékezetesebb nyertesek közül.

Ben Bernankét, a 2009-es év Év emberét szürke adminisztrátornak ismerték, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetőjeként a válságban nyújtott teljesítménye révén a világ figyelmének a középpontjába került. A Times indoklása szerint szavait milliók lesik, így a világ egyik leghatalmasabb pénzügyi vezetője. 2008-ban talán senkit nem lepett meg, hogy Obama lett az év embere. A Time szerint a „leendő elnök” személye már átfogó mértékben uralja a közszférát, „pedig két éve az amerikaiak fele még csak nem is hallott róla”.

A 2007-es év nyertese Vlagyimir Putyin, aki az első orosz személy a listán a Szovjetunió felbomlása után. A Time díjazottja 2005-ben a világ leggazdagabb embere, Bill Gates és felesége, valamint a U2 frontembere, Bono közösen. A Time indoklása szerint jótékonysági tevékenységükkel, a szegénység visszaszorításáért, illetve az egészségügy előmozdításáért tett erőfeszítéseikkel érdemelték ki a címet.

2004-ben az Egyesült Államok akkor újraválasztott elnöke, George W. Bush lett az Év embere. A politikus már négy évvel korábban is elnyerte az elismerést. A lap úgy indokolta a döntést, hogy Bush “rajta tartotta a kezét a fegyverén, átformálta a politika szabályait, hogy azok beleférjenek tízgallonos cowboykalapjába, és mert meggyőzte a választókat arról, hogy újabb négy évig neki kell az Egyesült Államok elnökének lennie”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik