Nagyvilág

Kincseket sodort partra a cunami

Több száz esztendős lehet az a minden jel szerint értékes rakományú hajóroncs, amelyet indonéz halászok találtak a Pagai-sziget partjainál az október végén pusztító szökőár után.

A hét méter hosszú, fából készült hajó korábban az óceán mélyén pihenhetett, de az október 26-án az indonéz Mentawai-szigeteket elérő árhullám, amely több mint 500 ember halálát okozta, feltehetően a part közelébe sodorta.

A halászok a Pagai-sziget partjaitól 6 kilométerre fedezték fel a roncsot, amelyről egy merülés során zöld és szürke kerámiákat hoztak fel. A kerámiák nagyon hasonlítanak azokra a XIV. századi kézműves munkákra, amelyeket korábban elsüllyedt kínai hajókon találtak – mondta el csütörtökön a Nyugat-Szumátrai Tengerészeti és Halászati Hivatal vezetője.

Évszázadokig az indonéz vizeken navigáltak a kerámiákkal, arany ékszerekkel és egyéb értékes termékekkel Ázsia, Európa és a Közel-Kelet között ingázó faépítésű hajók. Százával lelték hullámsírjukat Nyugat-Szumátra partjainál.

A felszínre hozott leletek képeit már eljuttatták a jakartai illetékesekhez, és a tengerészeti hivatal vezetője szerint hamarosan megkezdődik a hajóroncs és a rakomány szervezett feltárása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik