Nagyvilág

Utolsó kívánság: állítsák meg az afganisztáni háborút

"Meg kell állítaniuk ezt a háborút Afganisztánban." A The Washington Post szerint ezek voltak Richard Holbrooke amerikai afgán-pakisztáni különmegbízott utolsó szavai.

Ezeket a szavakat Holbrooke egy pakisztáni származású orvoshoz intézte, mielőtt az elaltatta volna a műtéthez. P.J. Crowley amerikai külügyi szóvivő viszont egy ettől kissé eltérő verziót ismertetett keddi sajtótájékoztatóján.

Crowley elmondta, hogy a 69 esztendős diplomata hosszan elbeszélgetett orvosaival, mielőtt azok hozzáfogtak perforálódott főütőerének műtétjéhez, amely végül 21 órát vett igénybe. Crowley a George Washington Egyetem klinikáján jelenlévő tanúk visszaemlékezéseire hivatkozva azt mondta, hogy a párbeszéd is Holbrooke fáradhatatlan elkötelezettségét bizonyította.

“Az orvoscsoport egyszer csak azt mondta: önnek el kell lazulnia. Richard azt mondta: nem tudok ellazulni mert aggódom Afganisztán és Pakisztán miatt ” – idézte fel Crowley a kórházban történteket.

Mint ismertté vált, Richard Holbrooke pénteken Hillary Clinton külügyminiszter hivatalában lett rosszul, az Afganisztánban követendő amerikai stratégia felülvizsgálásának finisében. Egyenesen a State Departmentből vitték a kórházba.

A külügyi szóvivő szerint a beszélgetés végén az egyik orvos végül megígérte: “megpróbáljuk elrendezni ezt a kihívást, miközben ön műtéten esik át.” “És ő (Holbrooke) azt mondta, hogy igen, nézzék meg, hogy gondoskodni tudnak-e erről, beleértve a háború befejezését is” – mondta Crawley, aki szerint az epizód két dolgot bizonyított Holbrooke-kal kapcsolatban. “Először is azt, hogy mindig arra törekedett, hogy az övé legyen az utolsó szó. Másodszor pedig azt, hogy mennyire kizárólagosan arra összpontosított, hogy folytassa és előmozdítsa az afganisztáni és pakisztáni politikát, s hogy azt sikerre vigye.”

Richard Holbrooke-ot, a boszniai békét kierőszakoló diplomatát, akit a háta mögött Buldózer és Dühöngő Bika néven emlegettek, hétfőn nyilvánították halottnak. Posztjára kedden az eddigi helyettesét, Frank Ruggierót nevezték ki ideiglenesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik