Nagyvilág

Orbán Viktor a brit kormányfővel tárgyalt

A magyar és a brit kormányt összekötő szoros szálakat és a külpolitikai törekvések hasonlóságát hangsúlyozta David Cameron brit kormányfővel tartott londoni megbeszélése után Orbán Viktor.

A magyar és a brit kormányt összekötő szoros szálakat és a külpolitikai törekvések hasonlóságát hangsúlyozta David Cameron konzervatív párti brit kormányfővel tartott szerda esti londoni megbeszélése után Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök a Downing Street-i rezidencián lezajlott kétoldalú tárgyalás után újságíróknak kijelentette: mindkét kormánypárt elkötelezett a gazdasági növekedés és az üzlet mellett. “Amerika-barátok vagyunk mindketten, tehát komolyan vesszük a NATO-szövetséget … Afganisztánban is mindketten elég komoly szerepet vállalunk” – tette hozzá.

A magyar kormányfő a várhatóan vitás kérdések között említette ugyanakkor a következő hétéves uniós pénzügyi tervet, mivel ebben szavai szerint a brit álláspont markánsan különbözik a közép-európaitól. Orbán Viktor szerint azonban ezt nem a magyar EU-elnökség alatt kell megvitatni.

Tárgyalásaik előtt adott rövid nyilatkozatában a brit miniszterelnök kijelentette: az Európai Unió országainak jelenleg nagyon hasonló kihívásokkal kell szembenézniük.

Cameron ezek közt említette az államháztartási hiányokat, a strukturális reformokat, a növekedést, és hangsúlyozta: reményei szerint Nagy-Britannia és Magyarország együttműködik majd a “minden bizonnyal nagyon sikeres EU-elnökség” idején ezekben a kérdésekben.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: szerdai találkozója David Cameronnal azért is nagyon fontos, mivel a másnap kezdődő brüsszeli EU-csúcs lesz az utolsó uniós találkozó a soros magyar elnökség kezdete előtt, és a brit álláspont “mindig kulcsfontosságú”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Orbán Viktor szerint sorsdöntő időszak következik (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik