Nagyvilág

Holbrooke utolsó szavairól vitatkoznak

"Meg kell állítaniuk ezt a háborút Afganisztánban." - a keddi The Washington Post szerint ezek voltak Richard Holbrooke, az amerikai elnök afgán-pakisztáni különmegbízottjának utolsó szavai. P.J. Crowley amerikai külügyi szóvivő viszont egy ettől kissé eltérő verziót ismertetett. Holbrooke szavai komoly visszhangot váltottak ki a háború ellenzői között.

Egy veterán diplomata utolsó szavainak nyilvános ismertetése szokatlan dolog a külügyi gyakorlatban, Crowley mégis szükségét érezte, hogy megossza azon perceknek a részleteit, amikor Holbrooke még utoljára eszméleténél volt. A szóvivő szerint az aortaműtét előtt álló beteg tréfálkozott.

Crowley elmondta, hogy a 69 esztendős diplomata hosszan elbeszélgetett orvosaival, mielőtt azok hozzáfogtak perforálódott főütőerének műtétjéhez, amely végül 21 órát vett igénybe. Crowley a George Washington Egyetem klinikáján jelenlévő tanúk visszaemlékezéseire hivatkozva azt mondta, hogy a párbeszéd is Holbrooke fáradhatatlan elkötelezettségét bizonyította.

“Az orvoscsoport egyszer csak azt mondta: önnek el kell lazulnia. Richard azt mondta: nem tudok ellazulni mert aggódom Afganisztán és Pakisztán miatt ” – idézte fel Crowley a kórházban történteket.

Richard Holbrooke pénteken Hillary Clinton külügyminiszter hivatalában lett rosszul, az Afganisztánban követendő amerikai stratégia felülvizsgálásának finisében. Egyenesen a State Departmentből vitték a kórházba.

A külügyi szóvivő szerint a beszélgetés végén az egyik orvos végül megígérte: “megpróbáljuk elrendezni ezt a kihívást, miközben ön műtéten esik át.”

“És ő (Holbrooke) azt mondta, hogy igen, nézzék meg, hogy gondoskodni tudnak-e erről, beleértve a háború befejezését is” – mondta Crawley, aki szerint az epizód két dolgot bizonyított Holbrooke-kal kapcsolatban.

“Először is azt, hogy mindig arra törekedett, hogy az övé legyen az utolsó szó. Másodszor pedig azt, hogy mennyire kizárólagosan arra összpontosított, hogy folytassa és előmozdítsa az afganisztáni és pakisztáni politikát, s hogy azt sikerre vigye.”

A The Washington Post által Holbrooke-nak tulajdonított szavak, első sorban az interneten, bejárták a világsajtót. Állítólagos kijelentése visszhangot váltott ki a háború ellenzői között, akik azt remélik, hogy az amerikai csapatkivonás, amelynek kezdetét Barack Obama 2011 júliusára ígérte, 2014-re valóban befejeződik majd Afganisztánban.

Barack Obama elnök és a Nemzetbiztonsági Tanács tagjai csütörtökre végeznek az afganisztáni stratégia éves felülvizsgálásával. Szakértői és sajtóvárakozások szerint a washingtoni vezetés arról tesz majd bejelentést, hogy az egy évvel ezelőtt megkezdett, 30 ezres csapaterősítés következtében sikerült haladást elérni Afganisztán déli tartományainak stabilizálásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik