Külföld

Nem engedték ki Assange-t

admin
admin

2010. 12. 14. 19:50

Óvadék ellenében szabadlábra helyezte egy brit bíróság kedden Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató honlap egy hete szexuális bűncselekmények vádjával őrizetbe vett alapítóját. Ám nem engedték el, ugyanis a svéd ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

Svédország nem a WikiLeaks-ügy kapcsán, hanem szexuális bűncselekmények vádjával kérte a brit hatóságokat Assange kiadatására.

A Scotland Yard a Svédország által kiadott európai elfogatóparancs alapján vette őrizetbe a múlt héten az ausztrál férfit, akit a svéd hatóságok többrendbeli szexuális bűncselekménnyel gyanúsítanak. Assange az idén Svédországban élt egy ideig, ahol két svéd nő vádolta meg nemi erőszakkal és szexuális zaklatással. Assange tagadja a vádakat, és fellebbezett őrizetbe vétele, valamint a kiadatási eljárás megindítása ellen.

A fellebbezés ügyében első fokon eljáró westminsteri magisztrátusi törvényszék 200 ezer font készpénzóvadék és további 40 ezer font biztosíték – vagyis összesen 80 millió forintnak megfelelő letét – ellenében kedden kora este az őrizetbe vétel megszüntetéséről döntött, de a végső szót a londoni felsőbíróság mondja ki, várhatóan 48 órán belül, és addig a WikiLeaks vezetője őrizetben marad.

A svéd hatóságokat képviselő brit ügyész ugyanis a keddi végzés után nem sokkal fellebbezést nyújtott be az őrizet megszüntetése ellen, és ennek elbírálása már a felsőbíróság feladata. Ez a bírói fórum valószínűleg csütörtökig döntésre jut az ügyben.

Amennyiben Assange-t végül szabadlábra helyezik, akkor is komoly korlátozásoknak kell alávetnie magát: a nap meghatározott szakában kijelölt lakhelyén kell tartózkodnia, lábán elektronikus helymeghatározó készüléket kell viselnie, hetente egyszer jelentkeznie kell az illetékes rendőrőrsön, és útlevelét sem kapja vissza.

Assange ügyvédje, Mark Stephens a keddi magisztrátusi tárgyalás után elmondta: az ügyet nehezíti az is, hogy az első fokon eljáró westminsteri bíróság az óvadék 200 ezer fontos összegét készpénzben rendelte letétbe helyezni, és ezt kedvező felsőbírósági döntés esetén is még össze kell szedni valahogy.
Stephens a bírósági épület előtt összegyűlt újságíróknak elmondta azt is, hogy Assange-t a londoni Wandsworth kerület hírhedt börtönében, “dickensi körülmények közepette, a büntetőrészleg egyik magánzárkájában” tartják fogva.

Ez a dél-londoni börtön egyebek mellett arról is közismert, hogy – szökéséig – itt töltötte büntetését minden idők leghíresebb vonatrablója, Ronald “Ronnie” Biggs, aki 1963-ban rabolta ki társaival a Glasgow-ból Londonba tartó postavonatot.

Assange szabadulása érdekében ismert közéleti személyiségek kampányolnak, köztük az emberi jogi aktivistaként tevékenykedő Bianca Jagger, a Rolling Stones frontemberének, Sir Mick Jaggernek az első felesége, aki kedden “politikai indíttatású üldöztetésnek” nevezte a WikiLeaks alapítója ellen folyó eljárást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.