Külföld

Az otthonszülés mellett döntött a strasbourgi bíróság

admin
admin

2010. 12. 14. 11:44

Magyarország ellen döntött otthonszülési ügyben, a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság.

A panaszos Ternovszky Anna terhes volt, és tavaly december 15-én otthoni szülést tervezett, de erre nem nyílt lehetősége, mert “a felelősségre vonástól tartó
egészségügyi szakszemélyzetet a jogi előírások eltántorították a
segítségnyújtástól”.

Ezért az első fokon eljáró bírói tanács megállapította: a “magánélet” fogalma tartalmazza az egyén azon jogát is, hogy dönthet arról, szülővé kíván-e válni és arról is, milyen körülmények között tenné ezt.

A testület szerint a szóban forgó magyar jogi szabályozás okkal tekinthető ellentmondásosnak. A betegnek ugyan önrendelkezési joga van, beleértve bizonyos beavatkozások elutasításának jogát is, egy kormányrendelet mégis szankcionálja azokat az egészségügyieket, akik a képzettségüknek egyébként megfelelő tevékenységet “a joggal vagy működési engedélyükkel összeegyeztethetetlen módon” gyakorolják – ismertette az Európai Emberi Jogi Bíróság a magyar jogi helyzetet.

A strasbourgi bíróság megítélése szerint így Magyarországon jogbizonytalanság övezi az otthonszüléshez való szakegészségügyi segítségnyújtás kérdését, az egészségügyi személyzet fenyegetettsége pedig gyakorlatilag megfosztotta a panaszost attól, hogy szabadon választhassa az otthonszülést.
Az első fokú tanács 1250 euró kártérítést ítélt meg a panaszosnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.