Külföld

Összevesztek a magyar EP-képviselők

admin
admin

2010. 12. 14. 15:45

Éles szóváltás volt kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén jórészt magyar EP-képviselők között az alapvető jogok magyarországi helyzetéről.

A testület Gál Kinga néppárti képviselő azon előterjesztéséről folytatott vitát, amely az alapvető jogok helyzetét tekintette át az Európai Unió országaiban. Az előterjesztésről szerdán szavaz az EP.

A vitában Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője azt mondta, hogy az EU-elnökség ellátására készülő magyar kormány alapjogokat sért: korlátozza a média szabadságát, felszámolja a szakszervezetek jogait a közalkalmazottak tekintetében, és a magántulajdon védelmét sem biztosítja, amikor elveszi 3 millió ember magánnyugdíjpénztári megtakarítását. Tabajdi szerint Viviane Reding alapjogi EU-biztosnak, akinek őrködnie kell ezen jogok érvényesülésén, kell, hogy legyen bátorsága jogsértési eljárást indítani, ha ő is így ítéli meg a helyzetet.

“Reding asszonyban nagyon bízom, benne több bátorság van, mint a bizottság férfi tagjaiban összesen, hiszen szembe mert szállni Sarkozy úrral annak ellenére, hogy őt Barroso úr sokáig leintette” – utalt a szocialista képviselő arra, hogy Viviane Reding nemrég éles hangon, teljes hivatali súlyát latba vetve hívta fel a figyelmet a romák Franciaországból való tömeges kitoloncolásának problémáira.

Felszólalt a vitában Göncz Kinga – ugyancsak szocialista – EP-képviselő is, aki kérte Redinget, hogy rendszeresen kísérje figyelemmel a tagállamok gyakorlatát, és tegye szóvá, ha az alapjogok, a demokrácia alapelvei sérülnek.

Gál Kinga a vitát összegezve felszólította a képviselőket, hogy kerüljék a kettős mérce alkalmazását. “Fordulok itt akár a szocialista magyar kollégákhoz is, akik éveken át asszisztáltak legsúlyosabb emberjogi jogsértésekhez, most pedig alaptalanul, vádaskodással osztanak ki másokat, csak azért, hogy visszanyerjék azt a választói bizalmat, amit lehet, hogy pontosan ezekért az emberi jogsértésekért vesztettek el” – mondta Gál Kinga.

Ekkor szót kért Michael Cashman brit szocialista EP-képviselő, aki visszautasította, hogy a szocialisták aláásnák az emberi jogokat. Konkrétnak kell lenni, tényekkel alátámasztott bizonyítékkal kell előállni – mondta.

Gál Kinga áttekintő előterjesztésében egyébiránt jelentős hangsúlyt kaptak azok az új európai uniós emberi jogi törekvések, amelyek például az emberkereskedelem tekintetében az áldozatok fokozott védelmét célozzák, vagy a polgári kezdeményezés révén közvetlen beleszólási lehetőséget adnak az európai polgároknak a jogalkotási folyamatba. A magyar EU-elnökség is hasonló szellemben alakítja ki prioritását, törekszik a polgárközeli unió megerősítésére – jegyezte meg a néppárti képviselő.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő azonban éppenséggel a hagyományos polgári szabadságjogok hangsúlyozását hiányolta az előterjesztésből. Szerinte Magyarországon 2002 és 2010 között a szocialista kormányok “az emberi jogok durva és folyamatos sárba tiprásával tartották fenn a hatalmukat”. Morvai ismételten szóvá tette azt, hogy az EP igazságügyi bizottságának alelnöke ma is Göncz Kinga, aki megfogalmazása szerint “a szemkilövetők kormányának” volt a tagja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.