Nagyvilág

Megtiltanák a kommunista bűnök tagadását

A volt kommunista rendszerek által elkövetett bűnök tagadásának tilalmát kérte az Európai Bizottságtól hat EU-tag kelet-európai ország, köztük Magyarország.

Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Románia külügyminiszterei – Audronius Azubalis litván külügyminiszter kezdeményezésére – a Viviane Redingnek, az Európai Unió igazságügyi biztosának küldött közös levelükben azt írták, hogy “a totalitárius bűnök megbocsátását, tagadását és lekicsinylését bűncselekménynek kell minősíteni”, akármilyen rendszer követte is el azokat a bűnöket.

“Minden nemzetközi bűncselekmény tagadását azonos módon kell kezelni, megakadályozva ezzel a totalitárius ideológiák rehabilitálásának és újjászületésének kedvező körülmények létrejöttét” – áll még a levélben.

Az EU sok tagországában már érvényben van a holokauszt tagadásának tilalma, s a hat ország most a Szovjetunió és csatlós államai által elkövetett bűnök tagadásának tilalmát is be akarja vezettetni az unióval. Litvániában az idén kimondták a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek által elkövetett bűnök tagadásának tilalmát.

Audronius Azubalis litván külügyminiszter a levél kapcsán az AFP-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy “mindenki ismeri a nácizmus bűneit, de Európának csak egy része van tisztában a kommunizmus bűneivel”. Elismerte: kicsi a valószínűsége annak, hogy rövid időn belül megszületik a kommunista bűnök tagadásának uniós tilalma, de mint mondta, a levelet “riasztócsengőnek” szánták Brüsszel számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik