Nagyvilág

Még 1 igen hiányzik Berlusconinak

Az előzetes várokozásoknak megfelelően bizalmat szavazott Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek a szenátus.

Az olasz törvényhozás felsőházában 162-135 arányban szavaztak arra, hogy a Berlusconi vezette kormány a helyén maradjon.

Második erőpróba ez
Berlusconi az utóbbi három hónap alatt másodszorra kényszerül parlamenti erőpróbára: szeptember 29-én a képviselőházban – 342 igen, 275 nem szavazattal – többséget szerzett. Akkor azonban az egykori szövetséges, a képviselőház elnöke, Gianfranco Fini vezette FLI is a kormányra szavazott. Azonban egykori szövetségesével szétváltak az útjaik.


Még 1 igen hiányzik Berlusconinak 1

Az “ellenségen” múlik a döntés

Ez azt jelenti, hogy a jobbközép kabinetre a koradélutáni órákban meglehetősen nehéz próbatétel vár, hiszen 35 Fini-párti honatya fordított hátat Berlusconinak, aki így gyakorlatilag elvesztette kényelmes többségét az alsóházban. Azonban a szavazás kimenetele gyakorlatilag az ő voksaikon múlik.

Amennyiben Berlusconi elveszti a bizalmi szavazást, úgy Giorgio Napolitano köztársasági elnök kezébe kerül a döntés. Ő kiírhat előrehozott választásokat vagy megbízhat valaki mást a kormányalakítással. Az is előfordulhat, hogy új programmal megint Berlusconi alakíthat kormányt.

Előre hozott választás sem állítja meg Berlusconit

Amennyiben az elnök az előre hozott választások mellett dönt, Berlusconinak még mindig jócskán van esélye arra, hogy továbbra is kormányfő maradjon. A Fini mögé felsorakozott politikai erők ugyanis egymagukban csekély eséllyel szállhatnak szembe a miniszterelnök pártjával, a Szabadság Népével, amelynek szilárd támogatója továbbra is az Északi Liga.

Ígéreteket tett

“Újjá kell építeni az összes mérsékelt erő szövetségét” – hangsúlyozta a szenátusban mondott beszédében. A miniszterelnök szerint “a legutolsó dolog, amire most Olaszországnak szüksége van, az a politikai válság”. “Butaság” lenne feloszlatni a kormányt a gazdasági válság közepette – érvelt.

Közölte, hogy ha hatalmon marad, átalakítja a kormányt, amivel nyíltan ki nem mondva kormányzati pozíciókat ígért azoknak, akik felsorakoznak mögötte. “Mindent meg lehet tenni, kivéve elárulni a szavazók megbízatását” – mondta arra utalva, hogy a legutolsó választásokon, 2008-ban elsöprő győzelmet aratott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik