Nagyvilág

Kiállt Paul Lendvai mellett egy osztrák politikus

Nyilatkozatban állt ki Paul Lendvai ausztriai publicista mellett Erhard Busek volt osztrák alkancellár.

Munkásságával Lendvai jelentősen hozzájárult Európa és a demokrácia fejlődéséhez és teszi ezt ma is az osztrák televízióban (ORF) és az Europa:ische Rundschau folyóirat szerkesztőjeként – írta az MTI bécsi irodájának és osztrák lapoknak kedden elküldött állásfoglalásában Busek.

“Magyar tömegtájékoztatási eszközökben, de befolyásgyakorlás révén máshol Európában is kísérlet történik az elismert nemzetközi újságíró hiteltelenítésére” – fogalmazott az egykori miniszterelnök-helyettes.

A Heti Válasz című hetilap a múlt hónapban az 1980-as évekből való dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy Lendvai önkéntes informátorként jelentett a Kádár-rendszer alatt a magyar külügyminisztériumnak. Lendvai visszautasította a Heti Válasz vádját. Az MTI-nek elküldött akkori nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy “a magyar sajtó egy részének ellene irányuló gátlástalan uszítása” legutóbb megjelent könyve miatti retorzió. “A Heti Válasz módszere tudatos lejáratás, amelynek célja a kormány külföldi bírálóinak nyomás alá helyezése” – írta.

“Több évtizede ismerem Paul Lendvait és nem csak újságírói tevékenységét, hanem személyes magatartását is átfogóan meg tudom ítélni” – írta Erhard Busek. Személyes élettörténetéből – állt a közleményben – , amelyben a XX. szárad politikatörténete is tükröződik, Lendvai soha nem csinált titkot. Az utak, amelyeket Arthur Koestler, Manes Sperber de nagyon sokan mások bejártak, mutatják a kísértéseket, de tisztázásokat is, amelyek nyilvánvalóan Magyarországon újra szükségszerűek – fogalmazott. “A múlthoz visszanyúlni sosincs értelme, ha a jövőnek szóló stratégia a cél” – írta.

Erhard Busek felidézte, hogy 1983-ban, az Europa:ische Rundschau tízéves évfordulóján Lendvaival közösen szervezett rendezvényt Budapesten. Ez a rendezvény egyértelmű állásfoglalás volt a demokrácia és Európa mellett egy olyan időszakban, amikor még a kommunista vezetés volt hatalmon Magyarországon – jelentette ki.

“Feljogosítva érzem magam arra, hogy állást foglaljak Paul Lendvai mellett, mert az 1989 előtti, a vasfüggöny túloldalán lévő Magyarország, de más közép-európai országok demokratizálódása melletti elkötelezettségem bőségesen alkalmassá tesz erre” – állt a nyilatkozatban. “Csakis az érdekét szolgálhatja Magyarországnak, Európának és a jószomszédi kapcsolatoknak az elhatárolódás az ilyen kampányoktól” – írta Erhard Busek.

A mérsékelt konzervatív értelmiségiként számon tartott Erhard Busek 1989-94 között a tudományért felelős miniszter, 1991 és 1995 között, a szociáldemokrata Franz Vranitzky kancellár idején miniszterelnök-helyettes volt. Ugyanezen évek alatt a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke. A párt éléről történt leváltása után az aktív politizálástól visszavonult. 1995 óta a Duna-térség és Kelet-Európa Intézet (IDM) kutatóintézet igazgatója, az ezredforduló óta az Alpbachi Fórum elnöke. 1996-ban kinevezték a Délkelet-európai Együttműködési Kezdeményezés (SECI) főkoordinátorává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik