Nagyvilág

Elengedte az óvodásokat a túszejtő

Órákon keresztül több kisgyereket és egy óvónőt fogva tartott hétfő délelőtt egy 17 éves, kardokkal felfegyverzett fiatal a kelet-franciaországi Besancon egy óvodájában.

A 17 éves, labilis lelki állapotú fiatalember két 30 centiméteres szablyával hatolt be az óvoda épületébe reggel fél 9-kor. Először húsz gyereket kerített hatalmába, de később ötöt elengedett. A pszichésen sérült fiatalember hajlandó volt a párbeszédre a
túsztárgyalóval. A különleges GIPN egység a délelőtt végén hatol be az épületbe.
Elengedte az óvodásokat a túszejtő 1

A rendőrség tájékoztatása szerint a labilis túszejtő nem közölte a túszejtés okát, illetve azt, hogy pontosan mik a követelései. 30 centiméteres szablyáit ő maga öngyilkosságra való fegyvernek nevezte. Jean-Louis Fousseret, Besancon polgármestere elmondta, hogy a fiatalt depresszióval kezelték, de egy ideje nem szedi a gyógyszereit.
Elengedte az óvodásokat a túszejtő 1

A Le Monde francia lap információi szerint a strasbourgi rendőrség különleges, túszejtőkre szakosodott alakulata (Le Groupe) nemsokkal a túszejtés után körülvette az óvodát, és megtette a szükséges lépéseket a helyszín biztosítására. A rendőrök telefonon tartották a kapcsolatot a túszejtővel. Egyes források szerint a fiatal az egyezkedés során egy lőfegyvert kért a rendőröktől, hogy végezhessen magával. Luc Chatel oktatási miniszter a városba tart.

Forrás: AFP

Forrás: AFP

Nicolas Sarkozy francia elnök 1993-ban egy hasonló túszejtési üggyel kapcsolatban került az országos média középpontjába. A Neully nevű franciaországi kisvárosban a politikus személyesen tárgyalt az „Emberi Bomba” néven elhíresült túszügyben. Ebben az esetben is óvodában ejtett gyermekeket túszul egy férfi, de még aznap megölték a RAID nevű rendőri egység tagjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik