Nagyvilág

Koszovó választott: Thaci miniszterelnök pártja győzött

A vasárnap tartott koszovói parlamenti választások első részeredményei alapján Hashim Thaci jelenlegi miniszterelnök deklarálta pártja, a Koszovói Demokrata Párt győzelmét.

A koszovói függetlenség kinyilvánítása óta először tartott általános választásokon az 1,6 millió választásra jogosult polgár 47,8 százaléka adta le voksát. Koszovó szerbek lakta körzeteiben jóval alacsonyabb volt a részvétel, mert a helyi szerb politikusok a választás bojkottjára szólítottak fel.

A kormányzási válság miatt kiírt választáson a 120 tagú parlament helyeiért 29 párt és polgári szerveződés verseng. Esélyesnek már a voksolás előtt Hashim Thaci Koszovói Demokrata Pártját (PDK) tekintették, de nem valószínű, hogy abszolút többséget tud szerezni. Fő riválisa korábbi koalíciós partnere, a Fatmir Sejdiu vezette Koszovói Demokratikus Liga (LDK), amelyet belharcok osztanak meg.

A nagyobb incidensek nélkül lezajlott voksolást követően, röviddel éjfél előtt Thaci bejelentette az újságíróknak: “a győzelem a mienk. Ez a koszovói demokrácia győzelme. A voksolás népszavazás volt Koszovó európai jövőjéről. A PDK széles körű és meggyőző győzelmet aratott. Holnap új korszak kezdődik, amely nem lesz könnyű, de elérjük céljainkat” – mondta Thaci.

A voksok harmadának összeszámlálása, a nem hivatalos részeredmények alapján Thaci pártja 34 százalékos támogatottságot élvez, az LDK 25 százalékot tudhat magáénak. A PDK és az LDK is Koszovó NATO- és EU-tagsága mellett száll síkra, az állami vállalatok privatizációjának folytatását ígérik, de ugyanakkor elég kevés konkrétumot mondanak arról, hogyan lehetne fellendíteni Európa egyik legszegényebb gazdaságát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Erőszak árnyékolja be a koszovói választásokat (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik