Külföld

Berlusconi küzd az utolsó pillanatig

admin
admin

2010. 12. 13. 14:56

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök összefogásra szólította fel hétfőn "az összes mérsékelt politikai erőt", hogy kormánya át tudja vészelni a keddre kitűzött bizalmi szavazást a parlamentben.

“Újjá kell építeni az összes mérsékelt erő szövetségét” – hangsúlyozta a szenátusban mondott beszédében. A miniszterelnök szerint “a legutolsó dolog, amire most Olaszországnak szüksége van, az a politikai válság”. “Butaság” lenne feloszlatni a kormányt a gazdasági válság közepette – érvelt.

Közölte, hogy ha hatalmon marad, átalakítja a kormányt, amivel nyíltan ki nem mondva kormányzati pozíciókat ígért azoknak, akik felsorakoznak mögötte. “Mindent meg lehet tenni, kivéve elárulni a szavazók megbízatását” – mondta arra utalva, hogy a legutolsó választásokon, 2008-ban elsöprő győzelmet aratott. “Biztos vagyok benne, hogy senki sem akarja kidobni, amit együtt elértünk” – jelentette ki a centrista UDC párthoz intézve szavait.

A párt elnöke, Pierferdinando Casini azonban azzal válaszolt, hogy lemondásra szólította fel Berlusconit még a keddi két szavazás előtt. A szenátusban a miniszterelnöknek többsége van, de a képviselőházban pár szavazaton múlik a sorsa, amióta szakított vele régi szövetségese, az új pártot alakító Gianfranco Fini képviselőház elnök.

Ha Berlusconi veszít, le kell mondania, és akkor Giorgio Napolitano köztársasági elnökön múlik, hogy kiírja-e a választásokat, vagy mást bíz meg kormányalakítással. Még az is előfordulhat, hogy egy új programmal megint Berlusconi alakíthatja meg az új kabinetet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.