Nagyvilág

A maffiának falazott a Vatikán bankja?

Újabb részletek derültek ki a pénzmosásban való részvétellel gyanúsított Vatikáni Bank ügyében - számolt be a The Associated Press.

A katolikus egyház pénzintézetével szemben még szeptemberben merült fel a pénzmosásban való részvétel gyanúja, amelynek következtében az olasz hatóságok 23 millió eurót lefoglaltak a bank pénzeszközeiből. A Vatikán félreértésnek nevezte a rendőrség lépését, és reményét fejezte ki, hogy a hamarosan tisztázódik az ügy.

A legfrissebb bírósági dokumentumok szerint azonban az ügyészség azzal gyanúsítja a vatikáni pénzintézetet, hogy szándékosan semmibe vette az olasz pénzmosásellenes törvényeket azzal a céllal, hogy elleplezze a pénz tulajdonosainak kilétét, illetve hogy honnan származnak a milliós összegek. Az iratokból az is kiderül, hogy a nyomozók gyanúja szerint a bank korrupt üzletembereknek, illetve a maffiának is falazhatott.

A nyilvánosságra került bírósági iratok két esetet emelnek ki, amelyekben a Vatikáni Bank nem tett eleget bejelentési kötelezettségeinek: egy 2009-es tranzakciót, amelyben hamis nevet használtak, illetve egy 2010-es tranzakciót, mely során a pénzintézet 650 ezer eurót vont vissza egy olasz bankszámláról, de nem teljesítette a bank kérését, hogy felfedje az összeg célját.

Az olasz törvények szerint a külföldi bankok kötelesek felfedni a pénzügyi felügyelet előtt, honnan származnak pénzeszközeik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik