Nagyvilág

Viharzóna lett a közel-kelet

Óriási széllökésekkel kísért esők zúdultak a Közel-Kelet több államára. Vasárnap Libanonban meghalt egy nő, Izrael partjainál elsüllyedt egy hajó, és lezárták Egyiptom legnagyobb földközi-tengeri kikötőjét.

Szokatlanul heves viharokkal köszöntött be a tél, véget vetve a hetek óta tartó igen enyhe, száraz időjárásnak. A múlt héten még 20 fok körüli meleget most fagypont körüli hőmérséklet váltotta fel.

Damaszkusz utcáit hó borítja, az iskolák hazaküldték a diákokat, a szír hatóságok lezárták Tartuszt, az ország egyik fő kikötőjét, és hasonlóan járt el Egyiptom is tengeri kapujával, Alexandriával.

Kairó most

Kairó most

Az izraeli partoknál elsüllyedt egy moldovai teherhajó vasárnap délelőtt, de a rajta lévő összes embert, a 11 fős legénységet a rossz időjárás ellenére sikerült kimenteni – közölte az izraeli tengerészeti hatóságok egyik tisztségviselője.

Izraelben a vihar fákat csavart ki, kárt tett a közlekedési lámpákban, megbénítva ezzel a forgalmat és több településen százak maradtak áram nélkül. A helyi média jelentése szerint az ókori kikötőváros, Cézária mólója a tengerbe roskadt, a kedvelt tengeri fürdőhely, Eilat partjait pedig toronymagas hullámok árasztották el. Az izraeli rendőrség szóvivője, Miki Rózenfeld arról számolt be, hogy a vihar leginkább az ország északi részét sújtotta, a forgalmat megbénították a kidőlt fák. Két rendőr is könnyebben megsérült, amikor autójukra fa zuhant.

A libanoni hatóságok közlése szerint Tripoliban szombat éjjel meghalt egy nő, amikor autójára fa esett. A vihar jelentős késéseket okozott a bejrúti repülőtéren is.

Jordánia keleti sivatagában lezártak több főutat, így az Irakba vezető autópályákat is, mert a hatalmas szél kavarta porfelhő lehetetlenné tette a tájékozódást. Az ammani repülőtéren kétórás késéssel szállnak fel, illetve érkeznek a gépek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik