Nagyvilág

Tüntetések az orosz Alkotmány Napján

Moszkvában a polgármesterek választhatóságáért, Szentpéterváron pedig Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött olajmágnás mellett tüntettek vasárnap, az oroszországi Alkotmány napján.

Krasznodarban környezetvédők, kommunisták és liberálisok közös tüntetésen léptek fel egy természetvédelmi terület óvása érdekében, a Don menti Rosztovban pedig a bűnözés elleni tiltakozásul zárt le több főútvonalat néhány száz egyetemista.

Moszkvában a Puskin téren a “Harag napja” nevű ismétlődő tüntetést tartották vasárnap: ezen rendszeresen követelik, hogy újra választhatók legyenek a polgármesterek, amit Vlagyimir Putyin elnöksége idején megszüntettek, és rendszerint követelik a kormány lemondását is. Ezúttal is előállították Szergej Udalcovot, az egyik fő szervezőt, mert arra szólította fel a résztvevőket, hogy vonuljanak a polgármesteri hivatalhoz. Udalcov előállítását követően többen a hivatalhoz vonultak, majd a helyileg illetékes rendőrség felé tartottak, s a rendőrök ezt megpróbálták megakadályozni.

A szombati moszkvai zavargásoknak – amelyeken egy december 6-án megölt fociszurkoló halála miatt tüntettek -, vasárnap több utójátéka is volt. Egy csoport agresszívan viselkedett és botrányt rendezett egy metróállomáson.

A nap folyamán a fociszurkolók szövetségei, a rendőrség és az ellenzék egyaránt úgy értékelte, hogy a szombati belvárosi akció során a nacionalisták használták fel a szurkolókat. A rendőrség ígérte a tüntetéseket kiváltó gyilkossági ügy felderítését.

A szentpétervári tüntetést az ellenzéki Egyesült Állampolgári Front szervezte az Alkotmány napja alkalmából. A szokatlanul nagy létszámú résztvevő – mintegy ezer fő -, szabadságot követelt Hodorkovszkijnak, a Yukos (Jukosz) egykori kőolaj-konszern főrészvényesének, és jelszavakat skandált, például: “Az ítélet Hodorkovszkijra ítélet a jövőre!”, és “Amíg összetartunk, legyőzhetetlenek vagyunk!”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik