Nagyvilág

Terrorista támadás Stockholmban

Terrorista bűncselekménynek nyilvánította a svéd rendőrség a Stockholm belvárosában szombaton történt robbantásokat, s az ügyben a hírszerző szolgálatok vették át a nyomozást.

Ez derült a rendőrség és a hírszerző szolgálatok vasárnap délelőtt tartott közös sajtótájékoztatóján, amelyen azt is bejelentették, hogy mindazonáltal nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét, csupán növelik a rendőri jelenlétet az utcákon.

A svéd főváros kereskedelmi központjában előbb egy autó robbant fel a karácsonyra készülődő bevásárlókkal tömött Drottning utcában, majd néhány perccel később alig 200 méterrel távolabb, az Olof Palme néhai miniszterelnök nevét viselő utcában történt robbanás. A felrobbant gépkocsiban gáztartályok voltak.

A támadásoknak a merénylő volt az egyetlen halottja, két járókelő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Egy szemtanú elmondása szerint a feltételezett terrorista “valamit arabul kiabált”, mielőtt feláldozta volna életét.

A rendőrség és a hírszerző szolgálatok nem erősítették meg a helyi sajtó értesüléseit, miszerint a merénylő holttestén odaerősített robbanóanyagot találtak. A személyazonosságát sem közölték, arra hivatkozva, hogy a feltételezett elkövető családját még nem értesítették.

A TT svéd hírügynökség szombaton közölte, hogy előzetesen – tíz perccel az elkövetés előtt – e-mailben figyelmeztették a merényletre, s azt az afganisztáni svéd jelenléttel, valamint Lars Vilks svéd karikaturista Mohamed prófétáról készített, a muzulmán világban óriási felháborodást kiváltó gúnyrajzaival indokolták. Egyidejűleg a svéd hírszerzés is megkapta az e-mailt, amelyen egyebek között az állt, hogy “eljött a cselekvés ideje”.

Az elektronikus üzenethez svéd és arab nyelvű hangfájlt csatoltak. Az üzenetet Svédországhoz és a svéd néphez intézték, s abban Mohamed próféta karikatúráival kapcsolatos svéd hallgatásról, illetve az afganisztáni svéd jelenlétről beszéltek, s az iszlám elleni háború és a próféta gyalázásának beszüntetésére szólítottak fel.

A svéd média – köztük az SVT tv-csatorna – szombaton arról számolt be, hogy a rendőrség feltételezése szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Stockholmban. A halott – egy 25 éves férfi, akinek halálát hatalmas gyomorsebe okozta – mellett szögekkel teli táskát találtak, amit vélhetően a pokolgép hatásának növelésére akart felhasználni. Az Aftonbladet című svéd napilap által idézett források szerint a merénylőnél hat házilagos készítésű csőbomba volt, s ezek közöl csak azért robbant fel egy, mert rosszul kapcsolták össze a szerkezeteket. Hátizsákjában további robbanóanyagot és szögeket találtak.

Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében jelenleg félezer svéd katona szolgál. Svédországban október 1-jén növelték alacsonyról emeltre a terrorfenyegetettség szintjét, mert “megváltozott a tevékenysége” azoknak a csoportoknak, amelyekben támadásokat készíthetnek elő az ország ellen. A rendőrség azonban így is úgy vélte, hogy más európai országokhoz képest még mindig alacsony Svédország terrorfenyegetettsége.

Stockholm legnagyobb mecsetének imámja, Haszán Musza sejk elítélte a robbantásokat, “az ártatlanok ellen irányuló támadások, az erőszak és a félelemkeltés minden formáját”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik