Külföld

Folytatódnak a moszkvai zavargások

admin
admin

2010. 12. 12. 19:15

Moszkvában a polgármesterek választhatóságáért, Szentpéterváron pedig Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött olajmágnás mellett tüntettek vasárnap, az oroszországi Alkotmány napján. A fővárosban azonban az előző napi zavargásoknak is voltak utózöngéi.

Krasznodarban környezetvédők, kommunisták és liberálisok közös tüntetésen léptek fel egy természetvédelmi terület óvása érdekében, a Don menti Rosztovban pedig a bűnözés elleni tiltakozásul zárt le több főútvonalat néhány száz egyetemista.

Moszkvában a Puskin téren a “Harag napja” nevű ismétlődő tüntetést tartották: ezen rendszeresen követelik, hogy újra választhatók legyenek a polgármesterek, amit Vlagyimir Putyin elnöksége idején megszüntettek, és rendszerint követelik a kormány lemondását is.

Ezúttal is előállították Szergej Udalcovot, az egyik fő szervezőt, mert arra szólította fel a résztvevőket, hogy vonuljanak a polgármesteri hivatalhoz. Udalcov előállítását követően többen a hivatalhoz vonultak, majd a helyileg illetékes rendőrség felé tartottak, s a rendőrök ezt megpróbálták megakadályozni.

A szombati moszkvai zavargásoknak – amelyeken egy december 6-án megölt fociszurkoló halála miatt tüntettek -, vasárnap több utójátéka is volt. Egy csoport agresszívan viselkedett és botrányt rendezett egy metróállomáson.

A nap folyamán a fociszurkolók szövetségei, a rendőrség és az ellenzék egyaránt úgy értékelte, hogy a szombati belvárosi akció során a nacionalisták használták fel a szurkolókat. A rendőrség ígérte a tüntetéseket kiváltó gyilkossági ügy felderítését.
Rohamrendőrök csapnak össze a Vlagyimir Putyin orosz kormányfő politikája elleni tiltakozó ellenzéki nagygyűlés résztvevőivel Moszkvában

Rohamrendőrök csapnak össze a Vlagyimir Putyin orosz kormányfő politikája elleni tiltakozó ellenzéki nagygyűlés résztvevőivel Moszkvában

A szentpétervári tüntetést az ellenzéki Egyesült Állampolgári Front szervezte az Alkotmány napja alkalmából. A szokatlanul nagy létszámú résztvevő – mintegy ezer fő -, szabadságot követelt Hodorkovszkijnak, a Yukos (Jukosz) egykori kőolaj-konszern főrészvényesének, és jelszavakat skandált, például: “Az ítélet Hodorkovszkijra ítélet a jövőre!”, és “Amíg összetartunk, legyőzhetetlenek vagyunk!”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.