Nagyvilág

Újra szivárogtat a WikiLeaks

admin
admin

2010. 12. 11. 10:20

Újabb amerikai diplomáciai sürgönyöket tett közzé a WikiLeaks, melyekből kiderül, hogy India közölte az Egyesült Államokkal: 43 fegyvereskiképző tábor működött Pakisztánban, illetve a Vatikán nem működött együtt egy ír pedofilvizsgálattal.

Ez az állítás egy tavaly júniusi beszélgetésben hangzott el, amelyet
Jim Jones tábornok, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó folytatott
Arakkaparambil Kurain Antoni indiai védelmi miniszterrel – áll a The
Guardian című brit lapban.

Dipak Kapur indiai vezérkari főnök, aki részt vett a találkozón,
elmondta, hogy a 2008-as mumbai merényletek után Pakisztán támadásokat
intézett a táborok ellen, de egy részük azóta felújította működését.

Emellett, a honlap arról is beszámol, hogy ebből 22 Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatti részén található, és nem sok történt annak érdekében, hogy ezeket végleg bezárják.

Az újabb kiszivárogtatások arról is szólnak, hogy a Vatikán nem volt hajlandó együttműködni egy ír vizsgálattal a dublini klérus több tagjának gyerekekkel szemben elkövetett nemi visszaélései ügyében-

A Murphy-bizottság információkérése “sok embert megsértett a Vatikánban (…) mert abban a Vatikán szuverenitásának a sérelmét látták” – olvasható az Egyesült Államok római nagykövetségének ez év február 26-i sürgönyében. A dokumentum szerint a bizottság közvetlenül írt vatikáni tisztségviselőknek, a diplomáciai út megkerülésével.

Kiderül belőle az is, hogy katolikusellenes erőszak kitörésétől tartott a Vatikán londoni nagykövete, miután XVI. Benedek pápa felajánlotta, hogy a római katolikus egyház befogadja a tradicionalista anglikánokat.

A katolikus és az anglikán egyház kapcsolatai 150 éve nem tapasztalt mélypontra kerültek az ajánlat miatt, amely aláássa Rowan Williams canterburyi érsek hatalmát – jelentette ki a pápai nuncius, Francis Campbell a sürgöny szerint.

A múlt hónapban öt brit anglikán püspök jelentette be, hogy elfogadja XVI. Benedek ajánlatát, amelyet 2009 októberében tett a női püspökök kinevezését ellenző anglikán papságnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.