Nagyvilág

Újra szivárogtat a WikiLeaks

Újabb amerikai diplomáciai sürgönyöket tett közzé a WikiLeaks, melyekből kiderül, hogy India közölte az Egyesült Államokkal: 43 fegyvereskiképző tábor működött Pakisztánban, illetve a Vatikán nem működött együtt egy ír pedofilvizsgálattal.

Ez az állítás egy tavaly júniusi beszélgetésben hangzott el, amelyet
Jim Jones tábornok, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó folytatott
Arakkaparambil Kurain Antoni indiai védelmi miniszterrel – áll a The
Guardian című brit lapban.

Dipak Kapur indiai vezérkari főnök, aki részt vett a találkozón,
elmondta, hogy a 2008-as mumbai merényletek után Pakisztán támadásokat
intézett a táborok ellen, de egy részük azóta felújította működését.

Emellett, a honlap arról is beszámol, hogy ebből 22 Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatti részén található, és nem sok történt annak érdekében, hogy ezeket végleg bezárják.

Az újabb kiszivárogtatások arról is szólnak, hogy a Vatikán nem volt hajlandó együttműködni egy ír vizsgálattal a dublini klérus több tagjának gyerekekkel szemben elkövetett nemi visszaélései ügyében-

A Murphy-bizottság információkérése “sok embert megsértett a Vatikánban (…) mert abban a Vatikán szuverenitásának a sérelmét látták” – olvasható az Egyesült Államok római nagykövetségének ez év február 26-i sürgönyében. A dokumentum szerint a bizottság közvetlenül írt vatikáni tisztségviselőknek, a diplomáciai út megkerülésével.

Kiderül belőle az is, hogy katolikusellenes erőszak kitörésétől tartott a Vatikán londoni nagykövete, miután XVI. Benedek pápa felajánlotta, hogy a római katolikus egyház befogadja a tradicionalista anglikánokat.

A katolikus és az anglikán egyház kapcsolatai 150 éve nem tapasztalt mélypontra kerültek az ajánlat miatt, amely aláássa Rowan Williams canterburyi érsek hatalmát – jelentette ki a pápai nuncius, Francis Campbell a sürgöny szerint.

A múlt hónapban öt brit anglikán püspök jelentette be, hogy elfogadja XVI. Benedek ajánlatát, amelyet 2009 októberében tett a női püspökök kinevezését ellenző anglikán papságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik