Nagyvilág

Clinton csalódott

Új lendületet sürgetett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a palesztin-izraeli békefolyamatban, mert úgy látja, hogy azok zsákutcába kerültek az elmúlt hónapok vitái miatt, amelyek a zsidó telepbővítésekről szóltak - írja a BBC.

Hillary Clinton

Hillary Clinton

Hillary Clinton ezt hosszú idő után, az első nyilvános, a közel-keleti kérdésekről szóló beszédében fejtette ki, azután, hogy az amerikai kormányzat néhány napja kénytelen volt feladni eddig stratégiáját, amely a telepbővítési moratórium meghosszabbítását célozta.

Clinton most ehelyett mindkét elet arra sürgette, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalni olyan alapvető kérdésekről, mint például Jeruzsálem hovatartozásának ügye, a határok kérdése, illetve a palesztin menekültek sorsa. Ezekben szeretne kompromisszumot kötni és azt is közölte: a tárgyalások során az Egyesült Államok nem lesz pusztán “passzív résztvevő”.

Clinton ugyanakkor nem jelentett be új megoldási elképzeléseket, csak annyit közölt: már a jövő héten a térségbe utazik különmegbízottja, George Mitchell.
George Mitchell

George Mitchell

Az amerikai külügyminiszter egyébként gyakorlatilag egész pénteki munkanapját a közel-keleti kérdéseknek szentelte: még a beszéd előtt megbeszélést folytatott a Washingtonban tartózkodó Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel, illetve Szalám Fajjád palesztin miniszterelnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik