Nagyvilág

Szökésben a volt horvát kormányfő

Nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki a szökésben lévő volt horvát miniszterelnök, Ivo Sanader ellen. A politikus még tegnap hagyta el Zágrábot néhány órával azelőtt, hogy a Sabor az ügyészség kérésére megvonta volna mentelmi jogát. Sanadert korrupciós vádak miatt keresi a rendőrség, de a hírek szerint több, miniszterelnöksége alatt elkövetett bűncselekmény miatt is felelnie kell majd a horvát bíróságok előtt.

Szabadlábon Velencében?

A horvát sajtó már tegnap felfigyelt arra, hogy Ivo Sanader volt miniszterelnök néhány órával a parlament mentelmi jogáról szóló döntése előtt Szlovéniába távozott. A hivatalos közlemények szerint a politikus csupán „üzleti útra” indult, ezt azonban senki sem hitte el, aki kicsit is ismeri a horvát közéletet. Annak ellenére, hogy a volt kormányfő az utóbbi időben valóban elég sűrűn látogatott a világ különböző pontjaira, sokak szerint nem volt véletlen, hogy mostani útja néhány órával a régóta várt határozat előtt kezdődött el. A horvát rendőrség sem hitt a politikusnak: ma reggel nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Sanader ellen, aki most szökésben van, viszont ügyvédje és a Vecernji List napilap szerint még a mai napon visszatér majd Horvátországba.

Sanader mostani lépése egy nehéz év méltó lezárását jelenti. Az országot hat éven keresztül irányító politikus 2009-ben váratlanul mondott le a miniszterelnöki tisztségről, a találgatások szerint már akkor is a különböző korrupciós ügyek állhattak a döntés hátterében. Sanader ennek ellenére továbbra is képviselő maradt, és a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) küldötteként politizált a Saborban. 2010 januárjában azonban kizárták a pártból, mert túl élesen kritizálta utódját, Jadranka Kosort, így ettől kezdve független képviselőként dolgozott tovább.

A Reuters jelentése szerint Arsen Bauk, a horvát parlament mentelmi bizottságának ellenzéki elnökhelyettese tegnap megerősítette, hogy az ügyészség le akarja tartóztatni a volt kormányfőt. „Megkaptuk az ügyészségi kérést Sanader mentelmi jogának ügyében, a határozatunk után a megfelelő bíróság fog dönteni a letartóztatási parancsról”, mondta akkor Bauk, majd a bizottság megvonta Sanader immunitását. A volt miniszterelnök nyaka körül már szeptember óta szorult a hurok: a hatóságok akkor vették őrizetbe a horvát vámhatóság vezetőjét, Mladen Barisicot, aki Sanader közeli barátja, illetve a HDZ korábbi pártpénztárnoka is volt.

Nyakig ülnek a korrupciós vádakban

A horvát sajtó szerint Barisic tehetett terhelő vallomást korábbi főnökére, ezért dönthetett Sanader a mielőbbi távozás mellett. A helyi lapok szerint Barisic kihallgatásai során nyíltan beszélt arról, hogy Sanader zsákokban horda neki az elsikkasztott pénzt, amelyet állami vállalatok utaltak át a páros PR-cégének részére. A volt miniszterelnök természetesen tagadta a vádakat, és még José Manuel Barrosonak is írt egy tiltakozó levelet, amelyben az ellene folyó politikai boszorkányüldözés miatt panaszkodott.

Horvát lapértesülések szerint Barisic mellett Damir Mihanovic, a Croatia Osiguranje biztosító korábbi igazgatótanácsi tagja is megerősítette a Sanader elleni vádakat. Mihanovic még idén tavasszal arról beszélt, hogy a kormányfői irodában 2007-ben részletes tájékoztatást kapott arról, milyen módon kellene több állami vállalatnak is szerződést kötnie a Fimi Media nevű céggel, amelyet a háttérből Sanader és Barisic irányítottak. A Fimi akkor vezetője, Nevenka Jurak eleinte tagadta ezeket a feltételezéseket, azonban miután őt is őrizetbe vették, beismerő vallomást tett.

A nyomozás eddigi adatai szerint több nagy állami cég, így az áramtermelésben érintett Hrvatska Elektroprivreda (HEP), az erőgazdálkodással foglalkozó Hrvatske Sume (HS), illetve a horvát Postabank is részt vettek az állami pénzek pártkasszába juttatásában. A HEP korábbi vezérigazgatója, Ivan Mravak, illetve a Postabank egykori elnökségi tagja Josip Protega vádalkut kötöttek az ügyészséggel, a nyomozásban nyújtott segítségükért cserébe ők mentesülhetnek a felelősségre vonás alól. Mravak vallomása szerint egyenesen Sanadertől kapta az utasításokat arra nézve, hogyan kell a HEP számára hátrányos szerződéseket kötnie a Fimi Mediával.

Nincs menekvés

Sanadernek valószínűleg nem sok esélye van megúszni a büntetőeljárást, ugyanis Horvátország EU-csatlakozásához mindenképpen szükség van a korrupció visszaszorítására. A jelenlegi miniszterelnök, Jadranka Kosor pedig igyekszik megfelelni a brüsszeli elvárásoknak: idén már több tucat állami cég vezetőjét, számos bankárt és több politikust is őrizetbe vettek az ügyészség és a rendőrség munkatársai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik