Nagyvilág

A szocializmus határait feszegeti a Nobel-békedíj

Oslóban pénteken jelképesen átadták a Nobel-békedíjat Liu Hsziao-po bebörtönzött kínai ellenzékinek. 19 ország nem képviseltette magát az ünnepségen, Obama pedig Liu szabadon bocsátására szólította fel az országot.

Mivel a pekingi hatóságok még azt is megakadályozták, hogy legalább Liu hozzátartozói elmehessenek az átadásra, az ünnepségen egy üres székre helyezték a Nobel-emlékérmet.

A kínai hatóságok tavaly tizenegy év börtönre ítélték „államellenes felforgatás” vádjával az 54 esztendős irodalomkritikus Liut, aki az ország egyik legismertebb ellenzéki személyisége.

A Nobel Bizottság közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Kína nem szerez érvényt a teljes körű emberi jogoknak, akkor gazdasági és társadalmi válsággal kell szembesülnie, aminek következményei lesznek az egész világra nézve.

A szocializmus határait feszegeti a Nobel-békedíj 1

A Bizottság elnöke, Thorbjorn Jagland elmondta, hogy Liu 1989 „elvesztett lelkeinek” ajánlja a Nobel-díjat. 1989-ben a kínai hadsereg brutálisan lépett fel a pekingi Mennyei Béke terén a demokráciát követelőkkel szemben. Szemtanúk beszámolói szerint több százan vesztették életüket.

A pénteki ünnepségen Liv Ullmann norvég színésznő olvasott fel abból a beszédből, amelyet Liu mondott el tavalyi perében.

„Nincsenek ellenségeim, és nincs bennem gyűlölet. Nem ellenségem a rendőrség, amely megfigyelt, letartóztatott és kihallgatott. Nem ellenségeim az ügyészek sem, akik vád alá helyeztek, sem a bírák, akik engem elítéltek. Bár semmiképpen nem tudom elfogadni a megfigyelést, a letartóztatást, a vád alá helyezést és az ítéleteket, tiszteletben tartom az Önök foglalkozását és integritásukat…” – mondta Liu. „A gyűlölet elsorvasztja az ember értelmét és lelkiismeretét” – fűzte hozzá, majd arról a meggyőződéséről beszélt, hogy országa politikai fejlődése nem áll meg és hogy hisz a szabad Kína eljövetelében.

Barack Obama amerikai elnök pénteken sajnálkozásának adott hangot, hogy sem Liu, sem felesége nem lehetett jelen az oslói ünnepségen és felszólította Pekinget, tegyen többet a demokrácia kiépítésére, és minél előbb engedjék szabadon Liut.

„Egyetemes értékekért száll síkra, küzdelme békés és a lehető leghamarabb ki kell szabadulnia” – mondta Obama és hozzáfűzte, hogy tiszteli Kínát, amiért fölemelte polgárait a szegénységből, de az emberi jogok is fontosak.

Legkevesebb 19 ország nem képviseltette magát az ünnepségen.

India külügyminisztere viszont leszögezte: országa részvételének nincs köze a Kínával ápolt kapcsolatokhoz, mert „ez (az ünnepség) nem kétoldalú kérdés”. A kínai kormányfő egyébként a jövő héten érkezik Indiába hivatalos látogatásra. Ugyanakkor Pakisztán Kínával való szolidaritásból nem jelent meg, hasonlóan Vietnamhoz, amelyet szintén gyakran ér bírálat az emberi jogok megsértése miatt. Tajvan viszont üdvözölte a kitüntetést és ő is felszólította Kínát Liu szabadon bocsátására.

A szocializmus határait feszegeti a Nobel-békedíj 1

Vaclav Havel egykori cseh elnök, akit a kommunizmus alatt bebörtönöztek polgárjogi harcáért, Liuhoz intézett nyílt levelében méltatta a Nobel Bizottságot: „Nem csupán Ön a nap hőse, hanem azok is, akik kitüntették Önt” – írja a Hospodarske Novinyban.

Az oslói parlament épülete előtt Kína melletti tüntetést tartott a Norvég-Kínai Társaság maroknyi tagja, akik szerint hiba volt Liunak adni a díjat.

Csiang Jü, a kínai külügyminisztérium szóvivője hidegháborús mentalitással és előítéletességgel vádolja a Kínát bírálókat. Kína határozottan ellenez minden olyan kísérletet bármely ország, vagy magánszemély részéről, amely a Nobel-békedíj kapcsán beavatkozik az ország belügyeibe és sérti a kínai igazságügy szuverenitását – írja tiltakozó nyilatkozatában, amelyet a minisztérium honlapján tettek közzé helyi idő szerint pénteken este.

„Jogos álláspontunk megértésre és támogatásra talált több mint száz ország és nagy nemzetközi szervezet körében” – hangoztatja Csiang, aki szerint a tények teljes mértékben igazolták, hogy a norvég Nobel Bizottság nem képviseli a világ népeinek többségét, különösen nem a fejlődő országokban élőket.

„Az előítélet és a hazugság tarthatatlan, a hidegháborús mentalitás pedig nem számíthat népszerűségre. Ez a politikai bohózat semmiképpen sem ingatja meg a kínai emberek határozottságát és meggyőződését abban, hogy kövessék a kínai sajátosságú szocializmus útját, és a rosszban sántikálók mesterkedése nem fog eredményre vezetni” – szögezi le végül a Nobel-békedíj átadását kommentáló nyilatkozatában a külügyi szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik