Nagyvilág

Orbán: alacsonyabb kamat kell a gazdaságnak

A magyar gazdaságnak olcsó hitelre van szüksége a növekedéshez, a jegybanki alapkamatot ezért csökkenteni kell, nem pedig emelni - fejtette ki Orbán Viktor pénteken a lettországi Rigában.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a magyar kormányfő Valdis Dombrovskis lett miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után elmondta: „… nincs szükség a devizánk gyengítésére, és kamatemelésre sincs szükség …mert friss pénzt kell a gazdaságba pumpálni.”

Orbán Viktor hozzátette: a gazdaságnak „hitelre, olcsó hitelre van szüksége, következésképpen mi úgy gondoljuk, hogy a kérdés racionális megközelítése a kamatcsökkentés lenne, és nem a kamatemelés”.

Londoni felzárkózó piaci elemzők a pénteken bejelentette 4,2 százalékos novemberi inflációs adatot kommentálva úgy nyilatkoztak, hogy egyelőre kamatemelési szünet várható, de a kockázati környezet miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előbb-utóbb jó eséllyel folytatja a monetáris szigorítást, és az alapkamat egy éven belül valószínűleg meghaladja a 6 százalékot.

Az AFP hírügynökség a magyar kormányfő pénteki, baltikumi tárgyalásairól szóló tudósításában azt emelte ki, hogy Orbán Viktor szerint 2011 két évtized óta a legnehezebb év lesz az Európai Unió számára. „Az Európai Unió bajban van. Nincs okunk rá, hogy ezt nyíltan ki ne mondjuk” – idézte a francia hírügynökség a magyar miniszterelnököt, aki szerint a következő év egyebek között a gazdasági válság, az unió működését szabályozó szerződés módosítása és a tagországok közti szorosabb gazdaságpolitikai együttműködés miatt lesz különösen nehéz.

2011 döntő év lesz az új tagállamok életében is – fejtette ki Orbán Viktor. Az elnöki feladatokat januártól Magyarország látja el, az év második felében pedig Lengyelország következik, ami a magyar kormányfő szavai szerint „kiváló alkalmat teremt Közép-Európa számára”.

Az AFP emlékeztet: a volt kommunista államok közül Magyarország lesz a harmadik, amely betölti az unió soros elnöki tisztségét. Az első Szlovénia volt 2008 első félévében, a második pedig Csehország, egy évvel később.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik