Nagyvilág

Ma adják át a Nobel-díjakat

XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó átadja az idei irodalmi és a tudományos Nobel-díjakat a kitüntetetteknek pénteken Stockholmban.

Az ünnepségen az irodalmi mellett az orvosi, a fizikai, a kémiai és a közgazdasági Nobel-díjakat – a világ legrangosabb irodalmi és tudományos kitüntetéseit -, valamint a velük járó 10 millió svéd koronás (1,4 millió dolláros) pénzdíjat adják át.

Az irodalmi Nobel-díjat Mario Vargas Llosa világhírű perui író kapja, akinek a “hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért” ítélték oda az elismerést.

Az orvosi-élettani Nobel-díj kitüntetettje Robert Geoffrey Edwards brit tudós, akinek a szervezeten kívüli megtermékenyítés módszerének fejlesztéséért jár az elismerés.

A fizikai Nobel-díjat megosztva Andre Geim és Konstantin (Kostya) Novoselov Nagy-Britanniában dolgozó (Manchesteri Egyetem) tudósok kapják a két dimenziós grafénra vonatkozó előremutató kísérleteikért.

A kémiai Nobel-díjat Richard F. Heck amerikai, Negisi Ei-icsi és Szuzuki Akira japán tudósoknak megosztva ítélték oda a szénatomok új és hatékony összekapcsolásáért, amely lehetővé teszi a mindennapi életet befolyásoló komplex molekulák építését.

A közgazdaságtani Nobel-díjat két amerikai tudós, Peter Diamond és Dale Mortensen, és a Cipruson született brit Christopher Piassarides kapja megosztva. Az indoklás szerint a kitüntetettek a piaci folyamatok megértéséhez járultak hozzá kutatásaikkal.

Távollétében kapja meg

Nobel-békedíj 109 éves történetében pénteken másodszor fordul elő, hogy a jeles kitüntetés átadási ceremóniáját a díjazott nélkül rendezik meg, és még családjának valamelyik tagja sem veheti át helyette az érmet.

A norvég Nobel-békedíj bizottság október 8-án ítélte oda Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kínai ellenzékinek a kitüntetést. Liu 2008-ban kezdeményezője volt a demokratikus reformokat – egyebek között az emberi jogokat szavatoló alkotmányt – követelő Charta 08 kiáltványnak. A kínai hatóságok tavaly december végén tizenegy év börtönre ítélték “államellenes felforgatás” vádjával az ország egyik legismertebb ellenzéki személyiségét.

Az ünnepségen egy üres széket tesznek a pódiumra, amely a kényszerből távol maradó Liut fogja szimbolizálni. Feleségét házi őrizetben tartják Kínában, fivéreinek nem teszik lehetővé, hogy elhagyják az országot, nehogy véletlenül Oslóban találják magukat.

Maga a ceremónia az előre meghatározott terv szerint zajlik majd le. A kitüntetett kérésének megfelelően egy gyermekkórus fog énekelni, Liu egyik írását pedig Liv Ullmann norvég színésznő fogja felolvasni.

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd iparmágnás alapította. 1901 óta ítélik oda minden évben. Az oklevéllel és aranymedállal járó díjat hagyományosan december 10-én, az alapító halálának évfordulóján adják át pompázatos gálaest keretében.

Több ország bojkottálja a díjátadót

A Nobel Intézet szerint a Kína által folytatott példátlan ellenkampány dacára 45 követség erősítette meg részvételét a pénteki ünnepségen, amelyen távollétében adják át az idei Nobel-békedíjat Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) bebörtönzött kínai polgárjogi harcosnak. Csak 18 hárította el a meghívást “különböző okokra hivatkozva”. Ez utóbbiak között van Kína mellett Oroszország, Kazahsztán és Ukrajna.

Hagyományosan az összes Oslóban akkreditált nagykövetet meghívják a Nobel-békedíj átadására, de nem minden érintett országnak van képviselete a norvég fővárosban.

Peking korábban levélben szólította fel az érintett országok külügyminisztereit és nagykövetségeit, hogy maradjanak távol az átadási ünnepségről, és “következményekkel” fenyegette meg mindazokat, akik támogatásukról biztosítják a hazájában bebörtönzött Liu Hsziao-pót, de még a Norvégiával folyatott kereskedelmi tárgyalásait is felfüggesztette. A kínai külügyminisztérium kedden “bohózatban szereplő bohócoknak” titulálta mindazokat, akik szerepet vállalnak Liu Nobel-békedíjban való részesítésében.

Szerbia az utolsó pillanatban – részben európai nyomásra – mégis úgy döntött, hogy képviselteti magát Oslóban a Nobel-békedíj pénteki átadása alkalmából rendezendő ünnepségen. “Egy tanácskozást követően Mirko Cvetkovic miniszterelnök úgy döntött, hogy Szerbia képviseletében Sasa Jankovic emberi jogi ombudsmant elküldi Oslóba” – jelentette pénteken a Tanjug hírügynökség. Cvetkovic korábban Brüsszelben azt mondta, hogy országa bojkottálja a Nobel-békedíj átadását.

A nácik és a szovjetek tiltották meg legutóbb

Kína nem az első állam, amelyet feldühít az egyik állampolgárának ítélt Nobel-békedíj. Még a hidegháború alatt kitüntetett ellenállóknak, Andrej Szaharovnak és Lech Walesának is engedélyezték, hogy a feleségük átvegye helyettük a díjat. A börtönből nemrég kiszabadult mianmari demokrácia-párti mozgalmár, Aung Szan Szú Kji medálját pedig 18 éves fiának adták át 1991-ben.

Kína ezzel szemben szigorúan korlátozta Liu családtagjainak mozgásszabadságát is, ezért úgy tűnik, hogy 1936 óta először nem lesz, aki átvegye a Nobel-békedíjat. Akkor Adolf Hitler nem engedélyezte Carl von Ossietzky békeaktivistának, hogy elfogadja a kitüntetést.

A Nobel-díj történetével foglalkozó szakember, Asle Sveen szerint Peking reakciója a náci Németországéhoz és a Szovjetunióéhoz hasonló. Hitler 1936-ban annyira feldühödött egy hazaárulásért elítélt újságíró, von Ossietzky kitüntetésén, hogy minden németnek megtiltotta: ezután bármikor is elfogadják a Nobel-díjat. Ossietzky azzal váltotta ki a náci rezsim haragját, hogy a két világháború között titkos információkat tett közzé a német felfegyverkezésről. A hitleri döntés miatt később másik három díjazottnak, a kémiai kategóriában kitüntetett Richard Kuhnnak és Adolf Butenandtnak, valamint az orvosi kategóriában jutalmazott Gerhard Domagknak is le kellett mondania az éremről.

Hasonlóképpen 1958-ban Borisz Paszternák szovjet író sem vehette át a kitüntetést, és a hatóságok az 1975-ben kitüntetett Andrej Szaharovot sem engedték részt venni a ceremónián. Szaharov szerencséjére felesége még a Nobel-bizottság bejelentése előtt Olaszországba utazott egy szemműtét miatt, így eljuthatott Oslóba, hogy átvegye a medált férje helyett. “Azt nem tudhatjuk, hogy a szovjet hatóságok akkor is elengedték volna-e Oslóba, ha az országban tartózkodik a bejelentés idejében” – tette hozzá Sveen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik