Nagyvilág

Nem engedték szabadon a megkövezésre ítélt asszonyt

A "nyugati média híresztelésével ellentétben" nem engedték szabadon Szakine Mohammadi Astiani iráni asszonyt, akit a férje meggyilkolásában való bűnrészesség és házasságtörés miatt megkövezés általi halálra ítéltek - jelentette pénteken az angol nyelvű Press-TV.

“A nyugati média hatalmas hírverésével ellentétben, miszerint a bűnét bevalló gyilkost, Szakine Mohammadi Astianit szabadon engedték”, még mindig őrizetben van – olvasható a tévé honlapján. A műsorszóró egyúttal közli: az igazságszolgáltatás engedélyével filmfelvételt készített arról, hogy az asszony elmondja, hogyan ölte meg a férjét.

Az ebből a filmből nyilvánosságra került képek késztették arra a nyugati médiát, hogy a szabadon engedéséről adjon hírt – teszik hozzá.

A berlini székhelyű Bizottság a Megkövezés Ellen emberi jogi szervezet szóvivője csütörtökön közölte, hogy valószínűleg visszanyerte szabadságát az iráni asszony. Mina Ahadi azt mondta: Astianival együtt, akinek érdekében mozgósították a nemzetközi közvéleményt, szabadon engedték fiát és ügyvédjét is. A hírt az iráni televízióban csütörtök este fogják bejelenteni – tette hozzá.

Astianit két iráni bíróság is halálra ítélte 2006-ban a férje meggyilkolásában való bűnrészesség vádjával. Fellebbezésre az ítéletet 10 évi börtönre enyhítették, de házasságtörés miatt a megkövezés általi halálbüntetést egy másik fellebbviteli bíróság továbbra is fenntartotta. Az eset, amelyre emberi jogi szervezetek hívták fel a nemzetközi figyelmet, Nyugaton heves érzelmeket keltett, számos ország követelte, hogy a “barbár” ítéletet ne hajtsák végre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik