Külföld

Bugár kiléphet a kormányból

admin
admin

2010. 12. 10. 09:32

A szlovák kormánykoalícióból való kilépéssel fenyegetőzik Bugár Béla, ha partnerei nem hagyják abba pártja, a Híd elleni támadásokat.

“Ha mindez tovább folytatódik, nem lesz miért a koalícióban maradnunk” – jelentette ki Bugár, a Híd elnöke a Sme című szlovák liberális lap pénteki kiadásának nyilatkozva.

A magyar politikus Zoltán Horváthnak, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) parlamenti képviselőjének nyilatkozatára reagált, miszerint a Híd idézte elő a jelenlegi koalíciós válságot, mert a főügyészválasztásnál néhány képviselője az ellenzéki jelöltre szavazott. Horváth pártja megbízottjaként egyike volt azoknak, akik a szavazatokat ellenőrizték.

Bugár szerint a vád alaptalan. Úgy véli: nem kizárt, hogy a koalícióban éppen azok keresik a leghangosabban a vétkeseket, akik maguk szavaztak az ellenzéki főügyészjelöltre.

Tavaszra halasztják a megoldást

Az egyre inkább elmérgesedő viták miatt a koalíció kedden obstrukcióval megakadályozta az új főügyész megválasztását, s az ügy megoldását tavaszra halasztotta.

A korábbi szavazási körben ugyanis a koalíció néhány képviselője Dobroslav Trnka ellenzéki jelöltet támogatta Jozef Centés koalíciós jelölt ellenében. Ezt az bizonyítja, hogy Trnka több szavazatot kapott, mint ahány képviselője van az ellenzéknek.

A rendőrség is nyomoz

A négy koalíciós párt – a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd – egymást vádolja a sikertelenség miatt. Vezetőik hétfőn abban állapodtak meg, hogy a közeljövőben megváltoztatják a törvényeket, hogy az eddigi titkos szavazások többsége a jövőben nyílt legyen. Az új főügyész megválasztására csak ezt követően kerítenek sort, várhatóan csak a tavaszi hónapokban. Trnka szerdán bejelentette: a koalíció eljárását alkotmányellenesnek tartja, s állásfoglalást kér az alkotmánybíróságtól.

A rendőrség is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, mivel néhány politikus úgy nyilatkozott, hogy a “félreszavazó” koalíciós honatyákat, akik kilétét homály fedi, feltehetően lefizették vagy megzsarolták. Helyi megfigyelők szerint nem kizárt, hogy ez kísérlet volt a kormány megbuktatására. Iveta Radicová, miniszterelnök ugyanis korábban kijelentette: ha Trnkát újraválasztják, távozik hivatalából.

A főügyészválasztás kapcsán több régebbi vitás ügy is újra felmerült, a politikusok egymást vádolják hazugsággal. Robert Fico ellenzéki pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) Daniel Lipsic belügyminiszter lemondását is követeli.

A Sme egyik jegyzetében úgy látja: ha folytatódik a koalíciós vita, az akár a kormány bukását is eredményezheti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.