Nagyvilág

Megtámadták a svéd kormány honlapját

Hackertámadás érte csütörtökön a svéd kormány weboldalát - jelentette az Aftonbladet című svéd napilap. Ezzel tovább bővült azoknak az informatikai támadásoknak a sora, amelyeket feltehetően az amerikai katonai és kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks honlap hívei hajtottak végre.

Az Aftonbladet beszámolója szerint a svéd kormány weboldala csütörtökre virradó éjjel vált elérhetetlenné néhány órára.

Mari Ternbo kormányszóvivő a francia hírügynökségnek azt mondta: nem áll módjában megerősíteni, hogy valóban kibertámadás érte volna az oldalt. Hozzátette ugyanakkor, hogy biztonsági kérdéseket nem kommentál.

Amióta svéd letartóztatási parancs alapján kedden nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjával Londonban őrizetbe vették a WikiLeaks-alapító Julian Assange-t, kibertámadás érte a svéd ügyészi hivatal weboldalát, valamint annak a stockholmi ügyvédnek a honlapját és email-fiókját is, aki Assange állítólagos áldozatait védi.

Egy magát Anonymousként (Névtelenként) emlegető számítógépes “kalózcsoport” emellett összehangolt támadást indított azok ellen az internetes cégek ellen, amelyek letiltották pénzügyi szolgáltatásaikról a WikiLeaks-et, hogy megakadályozzák adománygyűjtését.

Célba vették Sarah Palin amerikai ultrakonzervatív személyiség honlapját is, miután Palin azt hangoztatta, hogy Assange-nak “vér tapad a kezéhez”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik