Nagyvilág

Lövöldözés robbant ki Haitin

Tüntetések robbantak ki Haiti több városában kedden miután, az országos választási tanács kihirdette az elnökválasztás első fordulójának eredményeit - tudta meg a BBC.

A november 28-án tartott első fordulóban Mirlande Manigat és Jude Célestin kapta a legtöbb szavazatot, előbbi 31, utóbbi 22 százalékot. A harmadik helyen befutott népszerű énekest, Michel Martellyt pedig csak néhány ezer voks választotta el a továbbjutástól. A dühös tüntetők szerint ezért csalás történt, amivel megbuktatták Martellyt, szakértők azonban csak annyit erősítettek meg, hogy az első forduló valóban szervezetlenül zajlott.

Michel Martelli így kampányolt

Michel Martelli így kampányolt

Ezek után a főváros, Port-au-Prince külvárosaiban lövések dördültek el, máshol égő gumiabroncsokkal torlaszoltak el utakat. A megmozdulás központjában, egy étteremnél köveket dobáltak a járókelőkre Martelly támogatói.
Lövöldözés robbant ki Haitin 2

A tiltakozók szerint több helyen szavazókat töröltek a választói névjegyzékből, több helyen fordult elő, hogy szavazóurnákat loptak el. René Préval elnököt sokan azzal vádoltak, hogy törvénytelen kísérleteket tett az általa támogatott jelölt esélyeinek növelésére.

Később az Egyesült Államok haiti nagykövetsége közleményben adott hangot nyugtalanságának a “logikátlan” eredmények miatt, de nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik