Nagyvilág

Dél-Korea azonnali csapással fenyeget

A dél-koreai légierő és tüzérség azonnal célzott csapásokat mér észak-koreai támaszpontokra, ha újabb provokáció éri Phenjan részéről.

Ez hangzott el szerdán Han Min Ku dél-koreai vezérkari főnök és amerikai kollégája, Mike Mullen tengernagy Szöulban folytatott tárgyalásain.

Mullen, aki támogatásáról biztosította ezt az álláspontot, azért utazott a dél-koreai fővárosba, hogy személyesen fejezze ki “szolidaritását és elkötelezettségét” az Egyesült Államokkal szövetséges Dél-Koreának, amelynek egyik szigetét két héttel ezelőtt megtámadta az észak-koreai tüzérség.
Mike Mullen

Mike Mullen


Az Obama-kormányzat a jövő héten James Steinberg külügyminiszter-helyettest küldi Kínába, hogy nyomást gyakoroljon a vonakodó kínai vezetésre, amelytől Észak-Korea féken tartását várja el.

Eközben az észak-koreai hadsereg tüzérségi lövedékeket lőtt ki nyugati parti vizeire, amivel pánikot keltett a dél-koreai pénzpiacokon. Ezért a részvények és a von árfolyama gyorsan visszanyerte veszteségét, miután sajtójelentésekből kiderült, hogy “csak” hadgyakorlatot tartanak az északiak.

Ugyanakkor már a déliek hadgyakorlata is elkezdődött , amit járőröző orosz repülőgépek zavartak meg, amelyek berepültek a Japán-tenger fölé. Emiatt a manőverek egy részét egy időre fel kellett függeszteni.

Egy orosz illetékes erről azt mondta: megtervezett, rutinszerű repülést végeztek. Szengoku Josito, a japán kormány főtitkára pedig megerősítette, hogy az akció miatt riasztani kellett a japán és az amerikai harci gépeket.

Ez az incidens különösnek tűnik annak fényében, hogy Japán és Oroszország viszonya feszültté vált azóta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök novemberben ellátogatott egy olyan szigetre, amelyet mindkét ország sajátjának tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik