Nagyvilág

Amerika is akarja Assange-t

Az amerikai hatóságok is szeretnék, ha a WikiLeaks alapítóját nekik is kiszolgáltatnák, mert a honlap által nyilvánosságra hozott titkos dokumentumok sokkban tartják az egész amerikai külügyi államapparátust - tudta meg a Magyar Rádió.

A jövő héten kell döntenie a bíróságnak Angliában, hogy kiadják-e Svédországnak a Londonban letartóztatott Julian Assange-t, a WikiLekas alapítóját, aki ellen korábban nemzetközi körözést adtak ki nemi erőszak vádja miatt.
Marianne Ny

Marianne Ny

Marianne Ny, az ügyben nyomozó svéd ügyész ugyanakkor kijelentette, egyetlen ország sem próbált meg betekintést nyerni az iratokba, és arra sincs semmiféle bizonyíték, hogy a WikiLeaks alapítója valamiféle nemzetközi politikai összeesküvés áldozata lenne.
Julian Assange

Julian Assange

Diplomáciai körökre hivatkozva azonban a Svenska Dagbladet azt írta, hogy informális beszélgetés folyt amerikai és svéd tisztviselők között Assange esetleges kiszolgáltatásáról. Ez azonban csak akkor válhat valósággá, ha az Egyesült Államok formálisan is megvádolja Julian Assange-t, például kémkedéssel, érzékeny adatok publikálása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik