Nagyvilág

A Wikileaks-vezéren nem segít az óvadék

A Julian Assange ügyében eljáró londoni bíróság elvetette, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezze Julian Assange-t, akit kedden vettek őrizetbe.

A WikiLeaks hírportál alapítóját legalább december 14-éig, következő meghallgatásáig fogva tartják a bíróság határozata szerint. Több ismert személyiség, köztük Ken Loach brit filmrendező jelezte, hogy hajlandó lenne váltságdíjat fizetni Assange szabadon engedéséért.

A brit rendőrség svéd kezdeményezésre, nemzetközi elfogatóparancs alapján vette őrizetbe az ausztrál férfit, akit a svéd hatóságok egy rendbeli kényszerítéssel, két rendbeli szexuális zaklatással és egy rendbeli nemi erőszakkal gyanúsítanak. Assange idén Svédországban töltött egy kis időt, ahol két svéd nő – a WikiLeaks önkéntesei – vádolták meg nemi erőszakkal és szexuális zaklatással. Assange tagadja a vádakat.
Howard Riddle bíró különösen súlyosnak nevezte az Assange ellen felhozott vádakat. A bíró szerint Assange-nak feltételes szabadlábra helyezése esetén módjában állna, hogy elrejtőzzön az igazságszolgáltatás elől.
a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítóját (j) autóval a Westminster rendőrbíróságra szállítják Londonban (fotó: MTI)

a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítóját autóval a Westminster rendőrbíróságra szállítják Londonban (fotó:MTI)

A 39 éves férfi jelezte, hogy megfellebbezi a svéd kiadatási kérelmet. A fellebbezési kérelem elbírálása akár hónapokig is eltarthat a brit igazságszolgáltatás gyakorlata alapján.
A The Australian című napilap véleményrovatában kedden megjelentette Assange egy írását, amelyben a szerző leszögezte, hogy a WikiLeaks a köz javát szem előtt tartva hoz nyilvánosságra titkosított amerikai diplomáciai iratokat. Eddig már több ezer olyan dokumentum került napvilágra, amelyek egyebek között az Irakban és Afganisztánban folytatott amerikai katonai tevékenység kulisszatitkaiba engednek betekintést.

Assange leszögezte: eddigi tudomása szerint senkinek sem ártott a diplomáciai sürgönyök kiszivárogtatásával.
Írásában Assange tevékenységét azokhoz az I. világháború idején született riportokhoz hasonlította, amelyek szerzője Keith Murdoch, az ausztrál-amerikai sajtómágnás, Rupert Murdoch apja volt. Ezekben az írásokban Murdoch feltárta, hogy a törökországi Gallipolinál lezajlott csatában a brit tábornokok baklövéseinek következtében ausztrál és új-zélandi katonák ezrei estek el, az antant pedig súlyos vereséget szenvedett.
Csaknem egy évszázad elteltével a WikiLeaks ismét félelem nélkül publikál olyan tényeket, amelyeket a nyilvánosság elé kell tárni – állapította meg írásában Assange.

Marianne Ny svéd ügyész szerint a szexuális magatartással kapcsolatos vád, amelynek alapján letartóztatták Assange-t, személyes ügy és semmi köze nincs az amerikai diplomáciai táviratok nyilvánosságra hozatalához. – Semmi sem utal arra, hogy itt összeesküvés lenne – hangoztatta az ügyész egy svédországi sajtóértekezleten az Aftonbladet című lap szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik