Nagyvilág

Titkos NATO-tervek készültek a Baltikum megvédésére

Egy esetleges oroszországi fenyegetéssel szemben készített titkos terveket a NATO a Baltikum megvédésére - írja kedden a The Guardian brit lap a WikiLeaks titkos amerikai távirataira hivatkozva.

Az Észtország, Lettország és Litvánia megvédését célzó tervek elkészítéséről titokban határoztak idén a NATO főhadiszállásán, az Egyesül Államok és Németország nyomására – írta a The Guardian.

Ezzel párhuzamosan Washington tárgyalásokat folytatott Varsóval, ahol felajánlotta, hogy különleges haditengerészeti erőkkel megerősíti a lengyelországi Gdansk és Gdynia balti-tengeri kikötőit. Ezen felül az amerikai kormányzat ígéretet tett arra, hogy F-16-os vadászgépeket vezényel az országba, valamint C-130 Hercules típusú szállító repülőgépek ingáznának Lengyelország és a németországi amerikai támaszpontok között.

Anders Fogh Rasmussen, NATO főtitkár még nem reagált a lap értesüléseire, de az eset különösen égető lehet a novemberi lisszaboni NATO-csúcsértekezleten Oroszországnak felajánlott együttműködés hitelessége kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik