Nagyvilág

Schwarzenegger-csomag jöhet Kaliforniában

Pénzügyi szükséghelyzetet hirdetett hétfőn Kaliforniában Arnold Schwarzenegger távozó kormányzó, aki javasolta, hogy az állam törvényhozásának rendkívüli ülésén fogadjanak el egy 9,9 milliárd dolláros megszorító csomagot az elkövetkező két évre.

A Schwarzenegger által ismertetett program alapvetően az egészségügyi ellátás és a szegények számára nyújtott szociális juttatások megnyirbálását javasolja. A kormányzó egyebek között indítványozza, hogy áprilistól 15,7 százalékkal csökkentsék a rászoruló családok támogatását, júliustól pedig teljes egészében számolják fel a közérdekű munkavégzés programját.

A megszorító csomag értelmében megszűnhet a szemészeti ellátás támogatása, az orvosok korlátozzák a receptek felírását, s a Medi-Cal otthoni ellátórendszer kedvezményezettjei körében évi 10 alkalomra korlátozhatják az orvosi vizitek számát.

A The New York Times vasárnap azt írta, hogy az amerikai államok és egyes nagyvárosok több ezer milliárd dolláros rejtett adósságot halmoztak fel, ami a közeli években a másodlagos jelzálogpiaci adósságok által okozotthoz hasonló pénzügyi válságot idézhet elő.

Illinois állam még mindig a tavalyi közoktatási és társadalombiztosítási számlákat törleszti, Arizona felfüggesztette egyes szervátültetések végrehajtását a Medicaid program keretében, Newark városa pedig kénytelen volt elbocsátani rendőri állományának 13 százalékát.

Két egyetemi közgazdászprofesszor, Joshua D. Rauh és Robert Novy-Marx számításai szerint az állami és önkormányzati szintű tartozások a helyi nyugdíjprogramokkal szemben összességében mintegy 3500 milliárd dollárra tehetők. A lap rámutatott, hogy Illinois és Arizona mellett olyan államok is eladósodtak, mint New York és Kalifornia. Harrisburg, Pennsylvania állam fővárosa idén fontolóra vette, hogy csődöt jelent 68 millió dollárnyi felhalmozott adóssága miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik