Nagyvilág

Indul az orosz “WikiLeaks”

A Wikileaks oknyomozó portál mintájára Oroszországban is leleplező honlap indult, amely azonban nem titkos információkat szándékozik a világ elé tárni, hanem nyilvános információk felhasználásával akarja leleplezni a korrupciós ügyeket.

A Roszpil című honlapot Alekszej Navalnij ismert blogger és jogász indítja, pontosabban működteti máris teszt üzemmódban. A cím magyar megfelelője az Orosz Fűrész. Oroszországban ugyanis a 90-es évek óta raszpilnek, vagyis szétfűrészelésnek nevezik a költségvetési pénzek nem célszerű felhasználását.
Navalnij már jó ideje közöl blogjában leleplező dokumentumokat az oroszországi korrupcióról.

Az utóbbi időben a legnagyobb feltűnést a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán csővezeték építésénél történt visszaélésekről közöltek keltették. Navalnij a Számvevőszék adataira hivatkozott. Az utóbbi cáfolta az állításokat, de a vonatkozó jelentést nem tette közzé. Maga a honlap szinte egy időben indult be Dmitrij Medvegyev elnöknek a parlamenthez múlt pénteken intézett éves üzenetével, és Medvegyev is szólt a hatalmas “lenyúlt” összegekről. A tesztoldalon hétfőn megjelent egy cím, ahová az olvasók beküldhetik a gyanúsnak talált ügyek adatait.

A honlapon az áll, hogy fő célja a hivatalnokok elleni harc, akik a közbeszerzéseket személyes gazdagodásukra használják fel.
Köztudott: neve elhallgatását kérve sok üzletember elmondta már a sajtónak, hogy az állami megrendelések esetében a megrendelők rendszerint a tényleges árnál 8-10 százalékkal magasabb összegről kérnek számlát, és kikötik, hogy a különbséget nekik “csurgassák vissza”.

Az első napon a roszpil-honlap 15 gyanús állami beszerzést sorolt fel, összesen 155,2 millió rubel értékben, amelyeknek közös vonása, hogy túlságosan rövid időt határoz meg a pályázat határidejére, vagy a munkálatok elvégzésére.
A honlap az első naptól kezdve igen népszerű, több száz hivatkozásban szerepel minden társasági honlapon, és a Kommerszant című lap szavazásán 45 százalék javasolta Navalnijt moszkvai polgármesternek, míg az utóbb kinevezett Szergej Szobjanyint alig 3 százalék támogatta.

Oroszországban, ahol a tévéadók, rádiók és a nyomtatott sajtó túlnyomó része erős állami befolyás alatt áll, az internet már eddig is afféle új hatalmi ággá lett: számos eltusolni próbált országos botrányt lepleztek már le az internetezők.
A Roszpilnek már több mint 30 millió olvasója van, politológusok szerint azért, mert nem hivatkozik szabadságra, emberi jogokra, demokráciára, egyéb olyan fogalmakra, amelyeket az orosz ember gyanakvással szemlél, független – nincs szüksége arra, hogy odaférjen a tévéhez, vagy a sajtóhoz -, és a honlap fenntartása még csak nem is kerül sokba.

Egyelőre a hatalom részéről csupán egy neve mellőzését kérő belügyminisztériumi forrás szólt a Roszpil honapról: az illető szerint “tudni lehet egész sor hatalmas, de igen kétes üzletről, amelyhez köze van Navalnijnak”. A politológusok szerint a hatalmasok nem akarnak neki reklámot csinálni, és nincs is mit felhozni ellene. “Nem valószínű, hogy konkrétan állna mögötte valaki, de szövetségesei nagyon is lehetnek, akár a hatalom csúcsán is” – vélekedett az egyik elemző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik