Nagyvilág

Elkapták a WikiLeaks-vezért

Letartóztatták a WikiLeaks vezetőjét Londonban. Julian Assange már összegyűjtötte a pénzt az óvadékra. Ügyvédje nem aggódik.

Letartóztatták a WikiLeaks nevű nemzetközi szivárogtató szervezet vezetőjét Londonban – írja a BBC. Julian Assange-t jelenleg többrendbeli, még 2010 augusztusában Svédországban elkövetett szexuális zaklatás gyanújával vették őrizetbe európai elfogatóparancs alapján.

Az ausztrál állampolgár Assange szexuális zaklatás és nemi erőszak vádjával állhat majd a bíróság elé. A letartóztatásról, és Assange együttműködéséről az ügyvéd állapodott meg a brit hatóságokkal hétfő este, azután, hogy az európai elfogatóparancs megérkezett a Scotland Yardra Svédországból. Ennek folyományaként került bilincs Assange kezeire helyi idő szerint 9 óra 30 perckor. Nem kizárt, hogy a bujkáló szivárogtatóvezér nagyobb veszélyben volt odakint, mintha önként aláveti magát az igazságszolgáltatásnak.

Mark Stephens, Assange ügyvédje szerint védence szeretné tisztázni a nevét és jobban megismerni az őt ért vádakat. Az ügyvéd korábban úgy nyilatkozott, Assange-t nem akarják letartóztatni, csupán kihallgatásra kerül majd sor. A The Guardian szerint azonban már összegyűjtött az óvadékra pár százezer fontot ismerősöktől, támogatóktól.

Julian Assange az elmúlt évtized legnagyobb szivárogtatásáért felelős nemzetközi szervezet, a WikiLeaks egyszemélyi vezetője. A szervezet több százezer oldalnyi bizalmas és titkos iratot juttatott el a nagy nyilvánosság elé eddig. Célpontjuk elsősorban az Egyesült Államok, de állításuk szerint a következő áldozatuk a bankszektor lesz. Miután az amerikai szerverről eltávolították a WikiLeaks felületét, jelenleg egy svájci gépparkról próbálják működtetni, de a hackertámadások állandó jelleggel akadályozzák az oldal működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik