Nagyvilág

Terroristáknak adott ajándékot a WikiLeaks

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából kiemelten fontos létesítményeket felsoroló titkos diplomáciai dokumentumot hozott nyilvánosságra a WikiLeaks.

A 2009-es keltezésű titkos dokumentum szerint az amerikai külügyminisztérium arra a kérte a világ különböző pontjain szolgáló amerikai diplomatákat, hogy állítsanak össze egy listát minden olyan erőforrásról, létesítményről, illetve üzemről az Egyesült Államokon kívül, melyek elvesztése súlyosan kihatna az amerikai közegészségre, gazdasági biztonságra, illetve nemzet- és belbiztonságra.

A diplomaták több tucat kiemelt fontosságú helyszínt soroltak fel minden kontinensen, a többi között bányákat, gyáripari komplexumokat, kikötőket, valamint kutatóközpontokat. A jelentésben szerepel több amerikai gát, tengerfenéki kommunikációs kábel, illetve csővezeték helyszíne, valamint említést tesz egy olyan kulcsfontosságú telekommunikációs központról is, amelynek lerombolása komoly fennakadásokat okozna a globális kommunikációban.

Washington és London elítélték az amerikai, illetve a brit nemzetbiztonságra nézve egyaránt „káros” kiszivárogtatást.

Szakértők szerint a titkos lista nyilvánosságra kerülése ajándék azon terrorista szervezetek számára, amelyek legfőbb célja, hogy kárt okozzanak az Egyesült Államoknak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kína hárítja a WikiLeaks vádjait (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik