Nagyvilág

SME: Magyarország nem demokrácia többé

A szlovák liberális lap szerint Magyarország eltért a demokratikus elvektől, amelyek alapján belépett az EU-ba.

Az SME-kommentárja szerint az Európai Unió tehetlen, ráadásul az új tagállamok közül többen van olyan politikai erő hatalmon, amelynek a “demokrácia mellénye túl szűk”. A “Nem demokrácia” című írás szerzője emlékeztet Robert Fico próbálkozásaira Szlovákiában, illetve a Kaczynski testvérekére Lengyelországban.

“A Fidesz talán azért ment el közülük a legmesszebbre, mert a más választási rendszernek köszönhetően egyedüliként majdnem korlátlan lehetőségekhez jutott” – jegyzi meg Peter Morvay. Az EU tehetetlen, nincsenek nyomásgyakorló eszközei, és inkább a saját túlélésével foglalkozik, nem azzal, hogy “az egyik kisebb tagállamból lassan kiveszik a demokrácia és a szabadság” – teszi hozzá a szerző.

Szerinte ahogy Szlovákiában és a többi posztkommunista országban lejáratták magukat a demokratikusabb és Nyugat-barát pártok, úgy nőtt az igény a kemény kéz politikájára. Érdekes lesz megfigyelni, mit tesz az EU a következő fél évben, amikor a “jelenleg valószínűleg a legkevésbé demokratikus tagállam” fog állni a szervezet élén.

Megvizsgálja-e Európa, mit jelent Orbán “forradalma” és “új politikai rendszere”, vagy pedig folytatódni fog az önámítás, hasonlóan Oroszország megítéléséhez. A magyar kormánynak azonban nehezebb a helyzete, mint Oroszországnak, mert energiával nem tudja zsarolni az uniót, és a magyar piac sem olyan fontos, mint az orosz – zárja kommentárját a Sme.

AJÁNLOTT LINKEK:

A szlovák nyelvtörvényről tárgyaltak az Európai Parlamentben (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik