Nagyvilág

Az óceánba zuhantak az orosz műholdak

Letért a kijelölt pályáról, és a Hawaii-szigetek közelében a Csendes-óceánban zuhant az orosz GLONASZSZ navigációs rendszer három műholdja - közölte vasárnap a RIA Novosztyi orosz hírügynökség orosz katonai-űrkutatási forrásokra hivatkozva, cáfolva a sikeres felbocsátásról szóló korábbi híreket.

A műholdak elvesztéséhez vélhetően az vezetett, hogy a Proton-M típusú hordozórakéta még a gyorsító fokozat leválása előtt 8 fokkal letért a kijelölt pályáról.

Míg a RIA Novosztyi közölte, hogy a három műhold a Hawaii-szigetek közelében a Csendes-óceánban zuhant, az Interfax hírügynökség internetes honlapjának jelentése szerint a műholdak a gyorsító fokozattal együtt eléghettek a légkörben.

Előzőleg az orosz média az orosz űrkutatási hírügynökségre (Roszkoszmosz) hivatkozva arról adott hírt, hogy az űreszközök leváltak a hordozórakétáról, és sikeresen Föld körüli pályára álltak. Később azonban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a műholdak a kelleténél jóval magasabb orbitális pályára álltak, mivel a hajtóművek a kelleténél nagyobb sebességre gyorsították a műholdakat szállító rakétafokozatot. A legfrissebb hírekből ítélve azonban azt lehet valószínűsíteni, hogy az űrszerkezetek megsemmisültek, és a bajt a hordozórakéta hibás működés okozta. Az eltérő értesülések amiatt terjedhettek el, hogy az események idején a Proton az orosz földi megfigyelő állomások hatótávolságán kívül, “árnyékban” volt.

A kudarc okainak kivizsgálására bizottság alakult. Az orosz védelmi minisztériumnál közölték, hogy a vasárnapi kudarc nem befolyásolja a GLONASZSZ működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik