Nagyvilág

Három új orosz navigációs műholdat lőttek fel

Sikeresen Föld körüli pályára állították vasárnap az orosz GLONASZSZ navigációs rendszer újabb három műholdját - közölte az orosz űrkutatási ügynökség.

A polgári és katonai célra egyaránt használható műholdakat Proton-M típusú hordozórakétával bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból.

A GLONASZSZ fejlesztése 1976-ban kezdődött, és a globális lefedettséget akkor 1991-re kívánták elérni. Az első műholdat 1982. október 12-én állították Föld körüli pályára. A rendszer 1995-ben kezdte meg működését, de a Szovjetunió összeomlása után, részben a karbantartások elmaradása miatt használhatatlanná vált.

Oroszország 2001-ben döntött a rendszer újbóli üzembe helyezéséről, s három évvel később a projekt megvalósításába bevonták Indiát is.

A vasárnapi felbocsátással az egyenként 1415 kilogramm súlyú műholdakból álló navigációs rendszert bővítik. Vasárnapig 26 ilyen műholdat bocsátottak fel, közülük 20-at rendeltetésszerűen használtak, kettő tartalék volt, és négyet ideiglenesen kivontak a rendszerből. Ahhoz, hogy a rendszer folyamatosan használható legyen Oroszország egész területén, legalább 18 működő GLONASZSZ műholdra van szükség, illetve 24-el lehet lefedni az egész világot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik