Nagyvilág

Áradások, földcsuszamlások a Balkánon

Áradásokat és földcsuszamlásokat okoznak az özönvízszerű esők a Balkánon; a boszniai Tuzlában összeomló háza alatt vesztette életét vasárnap egy asszony.

Az asszony fia és egy idős nő még mindig a romok alatt van, az áldozat megsérült férjét sikerült kimenteni a törmelékek alól. A földcsuszamlás több mind száz méteren keresztül vitte magával az emeletes házat, mielőtt az a sárba omlott – jelentette a Fena hírügynökség.

Bosznia keleti részét különös erővel sújtják az özönvízszerű esőzések az elmúlt napokban. A Drina bosnyák-szerb határfolyó áradásai miatt több ezer embert kellett kiköltöztetni lakóhelyéről.

Az észak-albániai Shkodra térségében több mint 11 ezer embert kellett evakuálni, s 7500 lakóépület rongálódott meg, közülük 2600-at teljesen elöntött a víz. Shkodra város bejáratait teljesen elzárta az áradat, a város több negyedében csak csónakkal lehet közlekedni, az árvíz által teljesen elzárt régiókban pedig a vízi járműveken kívül a hadsereg helikopterei használhatók.

Az albán hatóságok szombaton a NATO-hoz fordultak segítségért. “Törökország a vasárnapra virradó éjjel már küldött Albániába három helikoptert egészségügyi és segélycsapattal, s két másik helikopter érkezett vasárnap délelőtt Görögországból” – mondta Olli. A kormány sajtóközleménye szerint “az anyagi kár igen jelentős”.

Bulgáriában a heves esőzésektől beszakadt egy fontos út, elvágva az összeköttetést Szófia és a fő bolgár-görög határátkelő, Kulata-Promahon között. Az E72-es út le van zárva, a Görögországba tartókat mintegy száz kilométerrel keletebbre terelik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik