Nagyvilág

Terror-gyanúsítottat fogtak Ausztriában

Őrizetbe vettek az osztrák rendőrök egy csecsen származású férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy szélsőséges iszlamista csoport tagjaként merényletet akart végrehajtani.

Ausztria belügyminisztériuma tájékoztatta a sajtót.

A tárca egyik szóvivője szerint a férfit egy Belgiumban kiadott nemzetközi letartóztatási parancs alapján fogták el. A belga hatóságok gyanúja szerint ugyanis a csecsen származású férfi segített egy olyan támadás előkészületében, amelynek célpontja a belgiumi NATO létesítmények lettek volna.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a férfit még szerdán fogták el a bécsi repülőtéren. Azzal gyanúsították, hogy logisztikai segítséget nyújt az iszlamista terrorszervezetnek. Az osztrák Kronenzeitung napilap szerint a férfi feleségével és két gyerekükkel együtt Neunkirchenben élt, amely Ausztria déli részében található. Állítólag Doku Umarovnak, vagyis annak a csecsen hadúrnak a támogatója volt, aki az úgynevezett Kaukázusi Emirátus vezetőjének tartja magát. Egy másik osztrák napilap, a Kurier információi szerint a férfit akkor vették őrizetbe, amikor visszatért mekkai zarándoklatáról.

A belga hatóságok kedden jelentették be, hogy összesen 11 embert vettek őrizetbe egy közös akcióban Belgiumban, Németországban, és Hollandiában. Az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy merényleteket terveztek Belgiumban, valamint, hogy a Kaukázusi Emirátust pénzelik.

A szélsőséges iszlamista Kaukázusi Emirátus tagjai követték el idén márciusban a moszkvai metró utasai ellen elkövetett merényleteket, amelyekben 40 ember halt meg.

Ausztriában egyébként mintegy 20 ezer csecsen él, ami a legnagyobb arányú, külföldön élő csecsen nemzetség. Az osztrák titkosszolgálati jelentések szerint az Ausztriában élő csecsenek megosztottak – az emberek fele Umarovot, a többiek pedig a moszkvai vezetés dédelgette csecsen elnököt, Ramzan Kadirovot támogatják.

Bécsben jelenleg is zajlik egy per, amelyben három férfit vádolnak azzal, hogy 2009-ben az osztrák fővárosban megöltek egy csecsen disszidenst, Umar Israilovot. A gyilkosságot az osztrák rendőrség szerint a csecsen államfő, Kadirov rendelhette el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik