Nagyvilág

Irán: gyávák, akik gyanakszanak

Irán soha nem alkalmazna erőszakot muzulmán szomszédaival szemben - jelentette ki Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter. A politikus egyben cáfolta, hogy országa nukleáris fegyvert akarna előállítani.

Mottaki kijelentése válasznak tűnik arra, hogy előző nap Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, ugyancsak Manámában, hangoztatta: az Egyesült Államokat aggasztja a vitatott iráni atomprogram, és ezt az aggodalmát osztják Irán szomszédai.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál által közzétett amerikai diplomáciai üzenetekből az derül ki, hogy a térségbeli arab monarchiák tartanak az iráni nukleáris programtól. Mottaki nekik címezve azt mondta: “Az önök régióbeli ereje a miénk, a mi erőnk az önöké”. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a külföldi erők jelenléte nem segíti a biztonság megteremtését a térségben.

Mottaki a nukleáris fegyverekről azt mondta, azoknak, akik állítják,
hogy Irán előállít ilyesmit, nincs bátorságuk arra, hogy beismerjék
tévedésüket. “Jogunk van a tiszta energia előállítására, és eltiltásunk
ettől tudományos megkülönböztetést jelent” – fejtette ki az iráni
külügyek irányítója.

Irán az Európai Unió ajánlatát elfogadva december 6-án és 7-én Genfben kezd – egyévi szünet után újra – tárgyalást a Biztonsági Tanács öt állandó tagjával és Németországgal vitatott nukleáris programjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik