Nagyvilág

Fellegi átveszi az EU-s tisztségét

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken átveszi az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energia Tanácsa energiaügyi szekciójának elnöki tisztét - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

Pénteken tartja Brüsszelben a belga uniós elnökség alatti utolsó ülését az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energia Tanácsának energiaügyi szekciója. A napirendi pontok megtárgyalása után Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ismerteti a soron következő magyar elnökség energetikai prioritásait, illetve – a tanács energetikai szekciójának következő elnökeként – átveszi a korábbi féléves cikluson átívelő energetikai feladatokat.

A pénteki ülés napirendi pontjai között szerepel az energiapolitika fogyasztóközpontúbbá tételéről, és a tengeri olaj- és gázipari tevékenységek biztonsági kihívásainak kezeléséről szóló bizottsági közleményekről tanácsi következtetések elfogadása. Szerepel a 2011-2020-as időszakra vonatkozó új európai energiastratégia bizottsági közleménynek megvitatása is, és a 2011. februári tanácsülésre tekintettel az irányadó vita lefolytatása.

Az ülésen a Bizottság és a belga elnökség tájékoztatást ad majd az EU nemzetközi energetikai kapcsolatairól is, különös tekintettel az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és a keleti partnerség államaihoz fűződő viszonyról.

Fellegi Tamás brüsszeli tartózkodása alatt a tervek szerint találkozik Jochen Homann-nal a német gazdasági minisztérium államtitkárával, valamint a tanácsülés előtt megbeszélést folytatott Paul Magnette belga energiaügyi miniszterrel is, akivel áttekintették a belga soros elnökségi cikluson áthúzódó elnökségi feladatokat – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik